Business Internaţional

Toyota a obtinut un profit record

12.05.2004, 00:00 13

Toyota a inregistrat  o crestere a profitului celui de-al patrulea trimestru de mai mult de doua ori, atingand cifra record de 10,2 miliarde de dolari, dublu fata de castigurile General Motors si Ford la un loc, informeaza Bloomberg.
Profitul net pentru primul trimestru s-a ridicat la 3,1 miliarde de dolari de la 1,2 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea la aproximativ 41,2 miliarde de dolari a vanzarilor s-a datorat popularitatii modelelor Corolla  si Camry.
Actiunile Toyota, care s-au apreciat cu 38% anul acesta, au ramas la pretul de 3.760 yeni la Tokyo. Toyota nu a lansat inca previziuni referitoare la primul trimestru al anului 2005.
Castigurile Toyota la sfarsitul anului trecut s-au bazat pe o rata de schimb de 113 yeni pentru un dolar, respectiv 133 yeni pentru un euro. In anul financiar curent, care se va termina la sfarsitul lui martie 2005, compania prevede o intarire a yenului la 105 unitati pentru un dolar si 125 unitati pentru un euro.
Profitul operational anual al companiei Toyota scade cam cu 20 milioane de yeni pentru fiecare un yen pe care moneda autohtona il castiga in fata dolarului, potrivit unui studiu efectuat de Credit Suisse First Boston Japan.
Toyota va fi ajutata de cresterea vanzarilor, venita la momentul potrivit pentru a contracara incetinirea pietei americane. In 2004, General Motors planifica sa lanseze in SUA cel putin 29 de modele noi sau imbunatatite, inclusiv Pontiac-ul G6 Sedan, in timp ce rivalul Ford planuieste si el cel putin 6 astfel de lansari, incluzand noul Five Hundred Sedan, care este competitorul lui Toyota Camry.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO