Business Internaţional

Toyota incheie anul cu profit record

11.05.2006, 00:00 8

Toyota, cel mai mare constructor de automobile dupa valoarea de piata, a inregistrat in primele trei luni ale acestui an un profit net de 3,6 mld. dolari (2,8 mld. euro), in crestere cu 39% fata de aceeasi perioada a 2005, potrivit Bloomberg.

Profitul reprezinta un record pentru compania nipona si se datoreaza in general evolutiei cursului yen-dolar si vanzarilor mai mari din SUA pentru marcile de automobile sedan Avalon si modelul compact Scion. Compania si-a bugetat un profit de 9,27 mld. euro pentru anul fiscal 2006, cu 4,1% mai mic decat cel precedent. Daca previziunile analistilor pentru anul acesta se adeveresc, Toyota va deveni cel mai mare constructor de autovehicule din lume, surclasand General Motors.

Presedintele companiei, Katsuaki Watanabe, planuieste sa investeasca aproximativ 937 mil. euro pe luna anul acesta pentru constructia noilor fabricii din Texas si Rusia, pentru a putea face fata cererii globale in crestere si pentru a se acoperi partial impotriva riscului de curs al monedei nipone.

Toyota a vandut 7,97 milioane de autovehicule in anul fiscal care se incheie cu 31 martie, cu 7,6% mai multe fata de anul precedent. Conducerea Toyota a decis sa distribuie dividende de 38 eurocenti/actiune pentru a doua jumatate a anului trecut, dividendul pe tot anul fiind de 63 eurocenti/actiune, respectiv un randament de 1,35%, raportat la valoarea de piata a actiunilor. Oficialii companiei au anuntat ca vor rascumpara actiuni in valoare de 1,55 mld. euro pana in iunie 2007.

Vanzarile Toyota pe primele trei luni ale acestui an au crescut cu 18%, pana la 40 de miliarde de euro. Veniturile pentru anul fiscal 2005 s-au ridicat la 148 mld. euro, in crestere cu 13% fata de perioada precedenta, in timp ce profitul operational a crescut cu 12%, pana la 13,3 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO