Business Internaţional

Toyota spera ca gigantii auto americani sa nu se faråmiteze

10.06.2005, 18:35 11

Presedintele producatorului japonez de automobile Toyota se teme de posibilitatea ca politicile practicate de companiile americane sa afecteze producatorii japonezi in cazul in care giganti ca General Motors sau Ford s-ar prabusi, relateaza CNN Money.

a??Multi spun ca industria auto nu va mai trece prin aceleasi frictiuni comerciale pe care le-am experimentat in trecut deoarece producatorii japonezi de automobile cresc productia obtinuta in Statele Unite, dar eu nu cred ca este atåt de simplu. General Motors si Ford Motor sunt simboluri ale industriei Statelor Unite, iar daca se vor faråmita, ar putea da nastere unor sentimente nationalistea??, a spus Hiroshi Okuda, presedintele companiei Toyota Motor, vorbind in numele Federatiei Japoneze de Afaceri, cea mai mare organizatie japoneza de lobby.

Okuda, care, ca presedinte, nu trebuie sa se ocupe de rutina zilnica a companiei, a stårnit interesul criticilor de pe ambele maluri ale Pacificului cu doua luni in urma, cånd a afirmat ca Toyota ar trebui sa se gåndeasca la solutii prin care sa ajute producatorii americani de automobile care se confrunta cu costurile masive ale asigurarilor de sanatate si cu scaderea vånzarilor. Una dintre aceste solutii ar putea fi reprezentata de cresterea preturilor produselor oferite pe piata.

Ultimul semn al crizei prin care trec gigantii din Detroit s-a manifestat la inceputul saptamånii, cånd Rich Wagoner, directorul general al companiei General Motors, le-a comunicat actionarilor ca, in urmatorii ani, va disponibiliza cel putin 25.000 de angajati din zona productiei si va inchide mai multe fabrici din Statele Unite.

Atåt GM cåt si Ford si-au redus nivelul productiei realizate, motivul principal fiind scaderea vånzarilor in favoarea marcilor asiatice, in frunte cu Toyota, care controleaza 13,4% din piata americana, cea mai mare piata de automobile din lume.

In legatura cu planul de restructurare anuntat de conducerea executiva a companiei General Motors, Okuda a spus ca, luånd in considerare volumul actual al productiei realizate de GM, disponibilizarea a 25.000 påna la 30.000 de angajati este inevitabila.

General Motors, cel mai mare producator de automobile, urmat de Toyota, a pierdut in primul trimestru al anului 1,1 miliarde de dolari (0,9 miliarde de euro), traversånd, din punct de vedere financiar, cea mai neagra perioada a ultimilor 13 ani.

In ultimii patru ani a inchis mai multe fabrici si, in acest an, va reduce capacitatea de productie din America de Nord cu un milion de vehicule, påna la 5 milioane. In acest timp, producatorii japonezi atrag noi angajati si isi maresc capacitatile de productie din America de Nord pentru a intåmpina cererea in crestere din aceasta regiune.

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO