Business Internaţional

Traderi de la bursa din New York acuzati de frauda

14.04.2005, 19:30 14

Autoritatile americane au acuzat 15 fosti si actuali traderi de la bursa newyorkeza de actiuni de frauda, condamnand in acelasi timp bursa pentru faptul ca nu a reusit sa-i supravegheze in mod eficient, relateaza Financial Times.

Acuzatiile reprezinta ultimul capitol al unei indelungate anchete legate de existenta unor nereguli de tranzactionare in cadrul celei mai mari burse de actiuni a lumii. Ancheta a adancit cea mai grava criza din istoria de 212 ani a NYSE si a declansat o serie de reforme importante in cadrul acesteia.

Specialistii NYSE, responsabili pentru asigurarea unei tranzactionari corecte a actiunilor listate la aceasta bursa, au adoptat un comportament fraudulos care le-a adus profituri ilegale de pana la 4,4 milioane de dolari (3,4 mil. euro).

Traderii au fost acuzati de tranzactionare inainte de depunerea ordinelor de catre clienti si de interventii care nu erau necesare intre anii 1999 si 2002, in timpul mandatului lui Richard Grasso, fostul presedinte al NYSE. In cazul in care vor fi gasiti vinovati, traderii ar putea fi condamnati pana la 20 de ani de inchisoare, impunandu-li-se de asemenea amenzi, renuntarea la castiguri si o interdictie din partea pietei valorilor mobiliare.

Bursa a fost de acord sa aloce 15,4 milioane de euro pentru imbunatatirea activitatilor sale de supraveghere, urmand sa se supuna unei analize externe.

"Bursa nu a descoperit comportamentul fraudulos, cand a aflat nu a derulat nici o ancheta, iar atunci cand a anchetat nu a impus nici un fel de penalitate", au declarat reprezentantii organismului care supravegheaza piata de capital din SUA (SEC).

"Bursa accepta criticile ce-i sunt aduse de catre SEC. Intreaga noastra organizatie se angajeaza sa ia toate masurile necesare in sensul respectarii obligatiilor noastre legate de supraveghere", a declarat Richard Ketchum, director al diviziei de reglementare din cadrul bursei.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO