Business Internaţional

Traderii din Turcia se tem că vor fi persecutaţi pentru că au vândut în mijlocul protestelor

Ancheta privind ceea ce guvernul descrie a fi latura financiară a protestelor care au zguduit Turcia luna trecută vine după ce premierul Recep Erdogan a învinovăţit un „lobby al dobânzilor” că profită de turbulenţe pentru a câştiga de pe urma volatilităţii de pe pieţe. Foto: AFP

Ancheta privind ceea ce guvernul descrie a fi latura financiară a protestelor care au zguduit Turcia luna trecută vine după ce premierul Recep Erdogan a învinovăţit un „lobby al dobânzilor” că profită de turbulenţe pentru a câştiga de pe urma volatilităţii de pe pieţe. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

08.07.2013, 19:45 921

Traderii din Turcia se tem că vor fi pedepsiţi de guvern, care a lansat o investigaţie după ce pieţe financiare au picat atât în urma freneziei vânzărilor generale din economiile emergente, cât a celor mai ample proteste populare din ultimele decenii, scrie The Wall Street Journal.

„Toată lumea vindea şi am vândut şi noi. Acum îmi este teamă că guvernul va veni după mine şi mă va acuza că am conspirat pentru a profita de scăderea de pe pieţe“, s-a plâns un trader al uneia dintre cele mai mari firme de brokeraj din Turcia.

Într-o conversaţie purtată la apogeul protestelor, traderul i-a explicat unui client din Londra că cea mai mare provocare socială pentru premierul Recep Tayyip Erdogan ar putea aduce înlăturarea acestuia. Ca mulţi alţi manageri de fonduri internaţionale, clientul a dispus ca firma de brokeraj din Istanbul să vândă în continuare activele turceşti. Traderul se teme acum că tranzacţia de rutină i-ar putea aduce o acuzare.

Consiliul pentru pieţe de capital din Ankara a lansat una dintre cele mai ample anchete financiare din istoria Turciei după exitul masiv al investitorilor străini care a început la sfârşitul lunii mai. Retragerea a dus la prăbuşirea bursei de la Istanbul, a provocat creşterea substanţială a costurilor de finanţare ale ţării şi a trimis lira turcească la minime record în raport cu dolarul.

Pe 25 iunie autorităţile au expediat convocări scrise firmelor care controlează 93% din tranzacţiile de pe piaţă cerându-le acces la toate tranzacţiile străine, con­turile, informaţiile legate de personal, la rapoartele de cercetare, înregistrările conver­saţiilor telefonice, la emailuri şi transcrierile şedinţelor, spun mai mulţi traderi.

Ancheta privind ceea ce guvernul descrie a fi latura financiară a protestelor care au zguduit Turcia luna trecută vine după ce premierul Erdogan a învinovăţit un „lobby al dobânzilor“ că profită de turbulenţe pentru a câştiga de pe urma volatilităţii de pe pieţe.

Până în prezent nu a fost făcută nicio acuzaţie oficială. Autoritatea de reglementare a pieţelor susţine că ancheta este una de rutină.

Investitorii străini au vândut obligaţiuni şi acţiuni turceşti de 1,6 miliarde de dolari în cele trei luni încheiate pe 21 iunie. În aceeaşi perioadă, principalul indice al bursei de la Istanbul şi-a pierdut aproape 15% din valoare. Yeldurile obligaţiunilor cu scadenţa la doi ani au urcat de la 5%, nivel apropiat de minimul istoric, la 8%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO