Business Internaţional

Transformarea economică a Turciei îl ţine încă patru ani la putere pe premierul Erdogan

De când premierul Recep Tayyip Erdogan este la putere PIB-ul/capita s-a triplat în Turcia, trecând anul trecut de pragul de 10.000 de dolari

Transformarea economică a Turciei îl ţine încă patru ani la putere pe premierul Erdogan

Autor: Bogdan Cojocaru

13.06.2011, 23:42 569

Partidul premierului turc Recep Tayyip Erdo­gan, care atransformat Turcia într-una dintre cele mai dinamice economii alelumii şi a pus capăt unui ciclu de lovituri de stat militare, acâştigat detaşat alegerile legislative de duminică.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării şi-a asigurat astfel a treialegislatură consecutivă. Erdogan, denumit şi "omul poporului" apromis că va căuta consensul politic pentru adoptarea unei noiconstituţii, actuala fiind introdusă de un regim militar în 1980,şi a declarat că victoria sa va revigora mişcările pro-democraticedin Orientul Mijlociu, scrie Bloom­berg.

"Vom aduce democraţia la un nivel avansat, cu mai multe drepturişi libertăţi", a declarat Erdogan.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a atras jumătate din voturilealegătorilor, dar nu a reuşit să cumuleze suficient de multe locuriîn parlament pentru a cere un referendum pentru adoptarea unei noiconstituţii. Cu toate acestea, victoria este cea mai însemnată dela venirea la putere a partidului, în 2002. Rezultatul a alimentatoptimismul pe pieţele financiare, lira turcească apreciindu-se înraport cu dolarul.

Pe plan economic, provocările pe care Erdogan va trebui săle depăşească includ un deficit comercial în creştere care riscă săpună brusc capăt dezvoltării economice explozive a Turciei.Deficitul de cont curent a urcat la peste 63 de miliarde de dolariîn 12 luni până în aprilie, volum echivalent cu 8,6% din PIB, cumult peste aşteptările guvernului. Creşterea reflectă în principalavansul cererii pentru materii prime şi bunuri de consum de import,pe fondul unui avans economic de aproape 9% anul trecut. Analiştiiapreciază că guvernul ar trebui să impună o politică fiscală mairiguroasă care să sprijine eforturile băncii centrale de a temperacreşterea PIB-ului.

Economia de 740 de miliarde de dolari a Turciei este a 16-a camărime la nivel mondial şi a crescut în medie cu 5% pe an în ceinouă ani în care Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a deţinutputerea. Inflaţia a încetinit de la 30% la 7% în această perioadă.Erdogan se poate mândri cu îmbunătăţiri aduse finanţelor publice,remarcate de agenţiile de evaluare financiară. Fitch Ratings, careplasează Turcia cu o treaptă sub categoria de ratinginvestment-grade, recomandată pentru investiţii, a anunţat întoamna anului trecut că ratingul ar putea fi majorat în cazul încare constituţia este modificată.

Ministerul de finanţe anticipează că Turcia, cândva cel mai maredatornic al FMI, după ce a împrumutat 26 de miliarde de dolari dupăo criză bancară în 2001, va rambursa în 2013 cele 4,9 miliarde dedolari cât au mai rămas din datoria către instituţia financiarăinternaţională.

Această situaţie contrastează cu cea a unor state din UniuneaEuropeană, care au fost forţate de criza financiară să ceară ajutorde la FMI în ultimii trei ani. Bucurându-se de o încredere mai maredin partea investitorilor, Ankara se împrumută de pe pieţe lacosturi mai mici decât cele ale cel puţin opt state membre ale UE.Turcia este un candidat pentru intrarea în UE.

Prin câştigarea celui de-al treilea mandat, Erdogan ar puteadeveni cel mai longeviv lider al Turciei moderne după fondatorulacesteia Mustafa Kemal Ataturk. Noul mandat va ajuta laconsolidarea victoriei asupra militarilor, care-l acuză că încearcăsă-şi impună valorile islamice peste legile seculare aleTurciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO