Business Internaţional

Tranzacţie istorică pe piaţa farma: Compania farmaceutica americana Bristol-Myers Squibb anunţă că va cumpăra gigantul Celgene cu 74 miliarde de dolari

Tranzacţie istorică pe piaţa farma: Compania...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

04.01.2019, 10:04 750

Bristol-Myers Squibb a anunţat ca va cumpara Celgene Corp pentru aproximativ 74 miliarde de dolari, într-o tranzacţie, cea mai mare din istoria domeniului farmaceutic, care aduce la un loc două dintre cele mai mari companii de medicamente pentru tratarea cancerului din lume, relatează Reuters.

Atât Bristol-Myers, cât şi Celgene au probleme, iar unii analişti de pe Wall Street s-au întrebat dacă asocierea, despre care companiile au spus că va genera economii de 2,5 miliarde de dolari şi le va creşte semnificativ veniturile, le va rezolva. Acţiunile Bristol-Myers au scăzut cu 15,2% în 2018, în timp ce Celgene a scăzut cu aproape 40% anul trecut.

Cel mai important medicament pentru cancer de la Bristol, Opdivo, înregistrează un regres, în condiţiile în care Keytruda, medicament de la Merck & Co a cucerit piaţa cancerului pulmonar avansat, cea mai profitabilă piaţă oncologică. Între timp, Celgene a suferit eşecuri clinice, iar exclusivitatea pentru medicamentul multiplu Revlimid din SUA expiră în 2022.

Incluzând datoriile, tranzacţia ajunge la 95 de miliarde de dolari, peste achiziţia Warner-Lambert de către Pfizer, în valoare de 89 de miliarde de dolari, din 2000.

Unii analişti, inclusiv Brian Skorney, de la Baird Equity, pun că există posibilitatea unei noi perioade de mari tranzacţii în industria medicamentelor, la fel ca în 2009, când Pfizer Inc, Merck şi Roche Holding au încheiat achiziţii importante.

Bristol se aşteaptă la economii de până la 2,5 miliarde de dolari până în 2022, 55% venind din reducerea cheltuielilor generale, administrative şi de vânzări, 35% din reducerea cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare şi 10% din fabricaţie. Compania spune că acordul va aduce un plus de 40% câştigurilor sale în primul an de la încheierea acordului, în al treilea trimestru al anului 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO