Business Internaţional

Tranzactie la varf pe piata media din SUA

01.02.2005, 00:00 16



Compania americana de media Lee Enterprises va prelua grupul Pulitzer, pentru suma de 1,41 miliarde de dolari (1 miliard de euro), informeaza Bloomberg. Lee Enterprises, care opereaza in prezent 44 de cotidiane in 19 dintre statele americane, va deveni astfel a patra companie pe piata jurnalistica din SUA. Grupul Pulitzer detine 14 ziare si este una din cele mai reputate marci ale jurnalismului american.



Grupul Lee Enterprises, creat in urma cu 114 ani, a devenit foarte profitabil dupa preluarea companiei Howard Publications, in anul 2002, si vizeaza extinderea pe piata media americana. Printre titlurile editate de catre Lee Enterprises se numara: Wiscounsin State Journal si The Capital Times, in Madison, Lincoln Journal Star, Columbus Telegram sau Freemont Tribune.



Pe de alta parte, grupul Pulitzer a fost fondat in anul 1878 de catre jurnalistul american Joseph Pulitzer. Cel mai prestigios cotidian publicat de catre grup este Saint Louis Post-Dispatch, fondat in acelasi an. Compania opereaza ziare in opt state, printre care Arizona, California si Hawaii, la care se adauga peste 100 de saptamanale, reviste si alte publicatii. Urmasii lui Joseph Pulitzer controleaza, inca, 55% din actiuni si 88% din drepturile de vot ale companiei.



In urma acestei preluari, Lee Enterprises, care opereaza in special in centrul si vestul Statelor Unite, va acoperi 23 de state, unde va edita 58 de cotidiane, cu un tiraj total de 1,7 milioane de exemplare. De asemenea, veniturile Lee Enterprises vor creste cu 60%, iar numarul sau de angajati se va majora de la 4.000 la 10.700. Compania a aratat ca, in urma preluarii Pulitzer, va ocupa locul al patrulea in topul editorilor cu cel mai mare numar de publicatii si locul al saptelea in topul companiilor media cu cel mai mare tiraj din Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO