Business Internaţional

Tranzactiile cu aluminiu, sub lupa bursei de metale londoneze

06.08.2003, 00:00 100



London Metal Exchange(LME), cea mai mare bursa de metale neferoase din lume, a lansat o investigatie asupra contractelor avand ca suport aluminiul, solicitand deja tuturor comerciantilor sa isi faca publice pozitiile contractuale.



Potrivit oficialilor LME, investigatia va urmari mai ales daca au existat intelegeri secrete intre traderi privind anumite detalii contractuale care nu au respectat reglementarile bursei. Vor fi analizate de asemenea nivelele reale ale stocurilor detinute de comercianti, unele elemente individuale ale tranzactiilor derulate si curbele preturilor.



In luna iunie pe bursa de metale din Londra s-au derulat contracte cu aluminiu in valoare de 94 mld. $.



Atentia autoritatilor bursiere a fost captata in special dupa ce preturile contractelor pe termen scurt au crescut peste nivelul celor pe termen lung. Preturile contractelor pe termen lung, care reflecta costuri de depozitare si cheltuieli privind dobanzile aferente creditelor contractate, sunt inferioare preturilor pe termen scurt numai in situatii de exceptie.



"Cred ca LME preintampina criticile probabile din partea marilor producatori industriali, avand in vedere faptul ca volumul cererii este destul de redus iar stocurile sunt supradimensionate," a afirmat un trader din cadrul LME.



Principala problema cu care se confrunta piata aluminiului este legata de faptul ca stocurile comunicate bursei din Londra sunt controlate doar de un grup foarte restrans de persoane. "O parte prea mare a aluminiului este in mana unui numar foarte mic de persoane," a declarat Stephen Briggs, economist la SG Cowen, companie specializata in comertul cu metale. "Lumea este plina de aluminiu; problema este unde se afla si de cine il detine."



Conform estimarilor lui Biggs, diferenta inregistrata la sfarsitul lunii mai dintre nivelul raportat al stocurilor de aluminiu si stocurile efective s-a ridicat la 450.000 tone.



Conform traderilor, o mare parte din stocurile raportate la nivelul LME, unde sunt evidentiate in prezent 1,3 milioane de tone de aluminiu, sunt controlate de o singura entitate din Europa. Cu toate ca nivelul acestor stocuri este ridicat si in crestere, mari cantitati de aluminiu nu sunt disponibile, fiind blocate in contracte pe termen lung. "Majoritatea investitorilor cunosc aceste fapte si nivelul scazut al tranzactiilor este o reflectare a acestei realitati," a afirmat un trader.



Ultimile date furnizate de LME arata un procent de 40 pana la 50% din pozitiile cash si warrante ca fiind detinute de o singura persoana.



Comerciantii sunt insa de parere ca piata se va autoregla in mod natural, iar cantitati insemnate de metal blocate in contracte pe termen lung vor fi eliberate, in special datorita cresterii rentabilitatii contractelor pe termen scurt si a vanzarilor spot.



Dupa criza cuprului din 1996, LME a impus o serie de restrictii si masuri destinate prevenirii aparitiei de vanzari la prime ridicate si descurajarii incercarilor de a manipula preturile.



Potrivit politicilor bursei de metale din Londra, participantii cu pozitii dominante pe piata nu trebuie sa vanda la preturi ce incorporeaza prime mai mari de 0,5% din pretul cash pentru ziua respectiva. Dupa o perioada de cinci zile, acest procent va scadea la 0,25%. Daca un participant controleaza mai mult din 90% din piata, vanzarile se vor realiza fara prima.



Investigatiile LME coincid cu evolutia descendenta a preturilor pentru majoritatea metalelor neferoase. Pretul contractelor cu aluminiu pe trei luni derulate pe LME au scazut cu 14$ pana la 1.437 $ pe tona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO