Business Internaţional

Trei banci pun in pericol suprematia lui Ecclestone in Formula 1

24.11.2004, 00:00 17



Trei banci importante au initiat o actiune la Inalta Curte din Londra care ar putea face ca Bernie Ecclestone sa piarda controlul asupra organizarii curselor de Formula Unu, informeaza BBC News.



Bancile disputa formarea consiliului de conducere a Formula One Holdings (FOH), compania care administreaza circuitul de Grand Prix.



Fondul de investitii controlat de familia Ecclestone detine majoritatea in conducerea FOH, desi poseda doar 25% din actiunile companiei-mama.



FOH a precizat ca se va conforma deciziei curtii, oricare ar fi aceasta.



La mijloc este controlul asupra unui sport din care Ecclestone a reusit sa stranga o avere substantiala, de aproximativ 3,22 mld. euro.



El a fost cel care a initiat revolutia din Formula 1 din anii 1980, cand a convins proprietarii de echipe sa il numeasca pe el responsabil cu negocierea drepturilor de televiziune si de imagine.



Bancile Bayerische Landesbank, JP Morgan si Lehman Brothers sunt creditorii grupului media german Kirch, care a intrat in colaps si care achizitionase 75% din SLEC, compania-mama a FOH.



La inceputul acestui an, mai precis in luna februarie, cele trei banci creditoare isi anuntau intentia de a iesi cat mai repede din afacerea F1 si se aratau dispuse, potrivit declaratiilor lui Ecclestone, sa isi vanda actiunile in orice moment.



Dar, se pare ca, anumite restrictii impuse de autoritatea de decizie Federation Internationale de l'Automobile (FIA), restrictii legate de persoanele carora bancile ar putea vinde actiunile respective, au amanat planurile de retragere a bancilor pentru cativa ani.



Decizia urmarea ca institutiile financiare sa recupereze cat mai mult din investitia de 1,6 mld. de dolari in F1.



Firma de investitii a familiei Ecclestone, Bambino Holdings, detine 25% din SLEC dar controleaza FOH printr-o clauza care ii permite sa numeasca directorii de subsidiare in consiliului de conducere.



Bancile contesta numirea de catre compania Bambino a doi directori la FOH in 2002 in incercarea de a castiga majoritatea in consiliul administrativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO