Business Internaţional

Trimestrul al doilea a fost de bun augur pentru Credit Suisse si Commerzbank

05.08.2004, 00:00 12

Credit Suisse Group, al doilea grup financiar elvetian, a inregistrat in trimestrul al doilea un profit de 1,46 mld. franci elvetieni (1,14 mld. dolari), comparativ cu pierderea de 556 mil. franci elvetieni raportata in perioada similara a anului trecut, informeaza Bloomberg. Rezultatele raportate au depasit media estimarillor analistilor citati de Bloomberg News, care previzionau realizarea unui profit de 1,35 mld. franci elvetieni.
Evolutia pozitiva a rezultatelor Credit Suisse a fost "ajutata" de o crestere cu 19% a indicelui de referinta al Europei Dow Jones Stoxxx 600 in anul incheiat pe data de 30 iunie, apreciere care a marit valoarea fondurilor administrate de companie pentru oamenii bogati. Similar unor competitori precum Deutsche Bank AG, situatiile financiare ale Credit Suisse au fost afectate in trimestrul al doilea de o scadere a veniturilor obtinute de pe urma obligatiunilor.
In acelasi timp, la Credit Suisse First Boston, veniturile obtinute de pe urma tranzactionarii de actiuni au scazut cu 24% pana la 843 mil. franci comparativ cu primul trimestru, si au scazut cu 14% fata de perioada similara a anului trecut.
Profitul la divizia de private banking a Credit Suisse a crescut in trimestrul al doilea cu 66%, atingand 665 mil. franci, comparativ cu profitul de 410 mil. franci inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit repezentantilor companiei, rezultatele bune ale acestei divizii s-au datorat cumpararii de catre clienti a noi produse de investitii si realizarii unui rulaj mai mare.
Oswald Grubel, directorul executiv al Credit Suisse, intentioneaza sa extinda la nivel global operatiunile de private banking, scrie Financial Times. In ceea ce priveste activitatile de corporate si retail banking derulate in Elevtiua, se va urmari majorarea cotei de piata, in timp ce la Credit Suisse First Boston, obiectivul principal este impulsionarea cresterii veniturilor.
Activele noi in trimestrul al doilea ale grupului au fost de 9,1 mld. franci elvetieni, din aceasta valoare , 7,9 mld. franci elvetieni reprezentand contributia diviziei de private banking. Evaluarile pietei si fluctuatiile cursurilor valutare au scazut  cu 1,1% valoarea activelor aflate sub administrarea grupului, pana la un nivel de 1.227 mld. franci elvetieni.
Oficialii Credit Suisse au spus ca sunt increzatori intr-o evolutie buna in continuare, dar au mentionat ca grupul se afla sub presiunea costurilor, mai ales in ceea ce priveste activitatile de investment banking.
"Peste gard", la germani
Commerzbank AG, a patra banca germana dupa valoarea activelor, a anuntat ca profitul in trimestrul al doilea s-a triplat,   castigul rezultat din vanzarea participatiei detinute la cel mai mare imprumutator al Spaniei ajutand la compensarea veniturilor din tranzactionare, mai scazute decat estimarile initiale, relateaza Bloomberg.
Profitul net al bancii a fost de 248 mil. euro (298 mil. dolari), sau 42 centi/actiune, comparativ cu profitul de 70 mil. euro, ori 13 centi/actiune, in perioada similara a anului precedent, potrivit lui Eric Strutz, directorul financiar al bancii.
 "Commerzbank a depasit estimarile analistilor doar datorita castigului obtinut din vanzarea acelei participatii" a comentat Olaf kayser, analist in acdrul Landesbank Rheinland - Pfalz.
Commerzbank a obtinut 120 mil. euro de pe urma vanzarii participatiei de 1,9% detinuta in cadrul Santander Central Hispano SA, cea mai mare banca a Spaniei.
Profitul net din dobanzi inainte de provizioanele pentru risc a crescut cu 8% pana la 805 mil. euro, nivel mai ridicat decat estimarile analistilor. Profitul net din comisioane a castigat tot 8%, atingand 557 mil. euro, in timp ce profitul din activitatea de tranzactionare a fost de 131 mil. euro, mai redus decat previziunile amalistilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO