Business Internaţional

Trump a divizat Occidentul, iar China încearcă să profite: chinezii fac presiuni pentru o alianţă cu Europa împotriva Americii pe frontul comercial

Trump a divizat Occidentul, iar China încearcă să...

Autor: Catalina Apostoiu

05.07.2018, 00:04 413

Chinezii pun presiune pe Uniunea Europeană pentru emiterea unei decla­ra­ţii comune împotriva politicilor co­mer­ciale ale preşedintelui american Donald Trump în cadrul unui summit or­ganizat către sfârşitul acestei luni, dar europenii evită să urmeze un astfel de de­mers, potrivit unor oficiali citaţi de Reuters.

În cadrul unor întruniri oficiale din Bruxelles, Berlin şi Beijing, oficiali chi­nezi au propus o alianţă între cele două puteri economice şi s-au oferit să des­chidă piaţa chineză mai mult într-un gest de bunăvoinţă.

Una dintre propuneri a privit lan­sarea unei acţiuni comune împotriva SUA la Organizaţia Mondială a Co­mer­ţului. Însă Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial al lumii, respinge ideea de a-şi uni forţele cu Beijingul împotriva Washingtonului, au declarat cinci oficiali ai UE pentru Reu­ters înaintea unui summit sino-euro­pean organizat în Beijing pe 16-17 iulie.

În schimb, summitul este de aşteptat să aibă drept rezultat un comu­ni­cat mo­dest care afirmă angajamentul am­belor părţi faţă de sistemul comer­cial multi­lateral şi promite crearea unui grup de lucru pentru modernizarea OMC, potrivit oficialilor UE.

Vicepremierul chinez Liu He a de­clarat că China este pregătită să stabi­leas­că pentru prima dată ce sectoare poa­te deschide pentru investiţii euro­pe­ne în cadrul summitului. Presa chineză pro­movează mesajul că UE este de partea Chinei, punând blocul într-o poziţie delicată, potrivit oficialilor citaţi.

„China vrea ca UE să se alăture Bei­jingului împotriva Washingtonului, dar nu vom face asta şi le-am transmis acest lucru“, a declarat un diplomat european.

În pofida tarifelor lui Trump, autorităţile de la Bruxelles împărtăşesc temerile Washingtonului cu privire la pieţele închise ale Chinei şi la ceea ce guvernele occidentale numesc manipularea comerţului de către Beijing pentru dominarea pieţelor.

„Suntem de acord cu toate plângerile SUA împotriva China, dar nu şi cu modul în care SUA încearcă să rezolve lucrurile“, a declarat un alt diplomat.

Totuşi, poziţia Chinei este surprinzătoare având în vedere legăturile strânse ale Washingtonului pe plan economic şi al securităţii cu ţările europene. Aceasta arată cât de îngrijoraţi sunt chinezii cu privire la un război comercial cu Washington-ul, dar evidenţiază în acelaşi timp noua îndrăzneală a Chinei în încercarea de a prelua controlul pe fondul diviziunilor create între SUA şi aliaţii săi.

La începutul lunii trecute, şi o serie de oficiali chinezi declarau pentru WSJ că China ar încerca să atragă şi alte ţări împotriva SUA într-un viitor război comercial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO