Business Internaţional

Trupele speciale Navy Seals l-au omorât pe Osama bin Laden

Autor: Ştefan Vrabie

02.05.2011, 18:19 551

Misiunile efectuate de Navy Seals - trupele speciale ale marineiamericane - sunt cu adevărat extraordinare însă cea mai mare partea activităţii lor rămâne secretă, departe de ochii publicului.

Puţinele misiuni ale lor care ajung subiect la ştirile din primetime arată însă cât de importante şi sensibile sunt obiectiveleîndeplinite de aceşti militari. Trupele din marina Statelor Unite,numite Seal (SEa, Air, Land - apă, aer, pământ), sunt principaleletrupe folosite în operaţiunile speciale ale marinei americane şifac parte din Comandamentul de Război Naval Special (NSWC) şi estecomponenta maritimă a Comandamentului Special de Operaţiuni aStatelor Unite (USSOCOM), scrie presa americană.


Acronimul unităţii SEAL este derivat din capacitatea lor de a operape mare, în aer şi pe uscat, dar capacitatea lor de a lucra sub apăsepară Seals de la cele mai multe unităţi militare din lume.

Navy Seals sunt instruiţi şi au fost trimişi într-o varietatelargă de misiuni, inclusiv acţiuni directe şi operaţiuni specialede recunoaştere, război neconvenţional, apărare străină internă,salvare de ostateci, operaţiuni împotriva terorismului şi altemisiuni. Ieri, după mai multe cereri şi obţinerea într-un final aacceptului diplomatic al guvernului pakistanez de a intra în ţară,o mică echipă specială a forţelor americane Navy Seals sub comandaJoint Special Operation Command, a aterizat în incinta clădiriiunde se ascundea Osama bin Landen cu o instrucţiune explicită, săîl prindă pe Osama, mort sau viu. În timpul operaţiunii care adurat doar 40 de minute de la început până la sfârşit, bin Laden afost împuşcat în cap într-un schimb de focuri. Nici un soldatamerican nu a fost rănit în misiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO