Business Internaţional

Tungsram, companie care a crescut odată cu Ungaria modernă şi a făcut lumină timp de un secol în Europa, a intrat în faliment sub privirea indiferentă a guvernului Orban. Urmează o naţionalizare?

Reclamă la becurile Tungsram din 1910. Compania maghiară a fost printre puţinele din blocul comunist care în perioada socialistă produceau în SUA.

Reclamă la becurile Tungsram din 1910. Compania maghiară a fost printre puţinele din blocul comunist care în perioada socialistă produceau în SUA.

Autor: Bogdan Cojocaru

21.05.2022, 10:05 5217

În 2020, când pandemia de COVID-19 era abia la început, Jorg Bauer primea titlul de omul de afaceri al anului pentru a cincea oară de la o revistă de business maghiară. Bauer se remarca prin faptul că a reînviat un brand unguresc cu o istorie de 120 de ani, Tungsram, companie al cărei CEO şi preşedinte este. În perioada de glorie, becurile şi soluţiile de iluminat ale Tungsram erau prezente în mai toată Europa.

Între timp, au venit recesiunea mondială, penuriile, perturbările de pe lanţurile de aprovizionare internaţionale şi războiul din Ucraina. După disponibilizări masive, Tungsram a cerut protecţie faţă de creditori sub legea falimentului, dar nu înainte de a ruga statul să-i vină în ajutor. Compania a făcut acest pas deoarece o bancă de stat de la care primea finanţare i-a pus poprire pe conturi.

Un partid de opoziţie, cel al ecologiştilor, n-a ezitat să propună naţionalizarea Tungsram, spunând că falimentul afectează economiile comunităţilor locale unde compania are fabrici şi că de vină pentru probleme este globalizarea. Trebuie remarcat că în Ungaria guvernul condus de Viktor Orban duce campanii uneori agresive de a  aduce cât mai multe din activele economice considerate importante sau strategice, cum ar fi cele bancare, în mâini maghiare, adesea ale prietenilor partidului de guvernământ.

Naţionalizările sunt rare, dar nu lipsesc, exemple fiind serviciile de utilităţi publice. De asemenea, guvernul a făcut mult timp presiuni pentru cumpărarea aeroportului din Budapesta, eforturile fiind întrerupte doar de actualul val de inflaţie şi incertitudine. Aceste eforturi au presupus şi o contribuţie la degradarea situaţiei financiare a proprietarului aeroportului.

Tungsram are o istorie aparte în Ungaria. Este primul brand maghiar cu succes internaţional. Compania a fost privatizată odată cu reformele democratice iniţiate de chiar partidul comunist (în Ungaria, trecerea de la comunism la democraţie s-a făcut fără violenţă), ajungând în 1989 în proprietatea colosului internaţional occidental General Electric (apoi în cea a GE Lighting, subsidiară specializată în sisteme de iluminat a grupului american).

Mariajul părea unul perfect deoarece GE se concentra pe America de Nord, iar compania ungară avea deja afaceri mature în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu, dar avea nevoie de ghidaj în perioada de tranziţie. Era obişnuită şi cu stilul de afaceri din Vest, având în perioada socialistă o fabrică în SUA.

În 2018, după ce GE a decis să scape de GE Lighting, Tungsram a fost cumpărată de management, omul principal în destinul companiei maghiare devenind Jorg Bauer (CEO şi preşedinte). Producătorul de becuri s-a blocat însă pe drumul propriu.

Tungsram a cerut recent protecţie faţă de creditori sub legea falimentului după ce banca de stat Magyar Eximbank a pus poprire pe conturile sale, scrie presa maghiară.

Compania a asigurat că va încerca să ajungă la un acord cu creditorii în 90 de zile, termenul permis de procedură, timp în care va continua să plătească salarii, taxe şi să se reorganizeze. Afacerile vor continua. Bauer vrea acum o companie „mai mică, mai flexibilă, mai competitivă, concentrată pe afaceri inovatoare“. Că problemele sunt mari a devenit evident la sfârşitul lunii aprilie, când Tungsram a anunţat că nu va mai produce becuri convenţionale şi că va disponibiliza 1.600 de angajaţi până la finalul anului la cinci fabrici, dintr-un total de opt, ceea ce echivalează cu jumătate din personal. Anterior, Bauer a explicat într-un interviu că Tungsram are în faţă „provocări serioase“ cauzate de impactul pandemiei asupra afacerilor, de întreruperile de pe lanţurile de aprovizionare globale şi războiul din Ucraina. Compania a raportat pierderi în 2020 şi 2021. Un semnal puternic de alarmă a fost tras la începutul lunii aprilie, tot de Bauer, care a declarat pentru Index.hu că barierele care stau în drumul spre independenţă al companiei par de netrecut. El a cerut atunci asistenţă guvernamentală imediată, cum ar fi contracte cu statul sau cu primăriile pentru îmbunătăţirea eficienţei iluminatului public sau injecţii de capital ori credite nerambursabile de la stat. Bauer a spus că actualul context de afaceri este o ameninţare pentru toate industriile mari consumatoare de energie, putând urma falimente în număr mare şi un efect de domino. În 2018, Bauer, german de origine, a cumpărat nu doar Tungsram, ci întreaga operaţiune de iluminat a GE din regiune şi a insistat pe mesajul că va face din brandul maghiar unul sinonim cu înalta tehnologie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO