Business Internaţional

Turcia lui Erdogan înregistrează primele victorii în războiul contra „terorismului“ prin preţuri înainte de importante alegeri locale. Însă unii analişti văd o nouă criză la orizont, cu lira din nou sub atac

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan la un miting electoral din Kastamonu: „Ne atacă prin intermediul cepelor, cartofilor, ardeilor, vinetelor şi castraveţilor. Am eliminat aceste ameninţări prin precauţia adoptată. Acum, după ce am acţionat, preţurile au scăzut cu jumătate.“

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan la un miting electoral din Kastamonu: „Ne atacă prin intermediul cepelor, cartofilor, ardeilor, vinetelor şi castraveţilor. Am eliminat aceste ameninţări prin precauţia adoptată. Acum, după ce am acţionat, preţurile au scăzut cu jumătate.“

Autor: Bogdan Cojocaru

05.03.2019, 00:06 2595

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Er­dogan a lansat un război împotriva a ceea ce el numeşte „teroarea“ preţurilor ali­mentelor, venită după o prăbuşire dezas­truoasă a lirei, cauzată de ameninţarea unui război economic cu SUA, şi politici monetare care au nemulţumit investitorii. Cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale, tacticile guvernului par să dea roade: inflaţia a încetinit, dar la 19,7%, un nivel foarte ridicat în raport cu orice standard. Unii analişti sfidează opinia generală şi prezic o nouă criză a monedei turce.

Între timp, medicamentele s-au scumpit apreciabil, deşi guvernul controlează preţurile. Preşedintele Erdogan a descris recentele creşteri ale preţurilor legumelor şi fructelor ca fiind „terorism alimentar“ şi a promis că tarabele speciale instalate pe 11 februarie în mai multe oraşe pentru vânzarea de produse ieftine vor aduce preţurile sub control, scrie Hurriyet Daily News.

„În ultimele zile am început un nou joc în Turcia. Preţurile vinetelor, ale roşiilor, cartofilor şi castraveţilor au început să crească. A fost un atac terorist“, a spus Erdogan. El a comparat lupta guvernului contra scumpirilor cu lupta sa contra terorismului. Scumpirile sunt „un joc lansat împotriva Turciei“. De-a lungul vremii, el a dat vina pentru orice nu merge bine în economia ţării pe atacuri ale unor forţe malefice, cele mai multe venite din exteriorul ţării.

Preţurile alimentelor au crescut cu 6,4% în ianuarie faţă de luna anterioară, iar avansul lunar a fost de aproape 31%. Legumele şi fructele s-au scum­pit cu 30% în ritm lunar, în timp ce inflaţia anuală pentru aceste produse a fost de 64%. În octombrie, in­flaţia generală a fost de 25%, cea mai ridicată cotă din ultimii 15 ani. Mâncarea şi băuturile non-alcoolice au cea mai mare pondere în indicele de inflaţie - 23,3%.

Guvernele locale au instalat puncte de vânzare la preţuri cu aproximativ 50% mai mici decât cele ale pieţei în diverse oraşe, printre care şi cele mai mari, Istanbul (50 de puncte de vânzare) şi Ankara (15 puncte de vânzare). Erdogan a promis măsuri similare şi pentru produsele sanitare. De asemenea, guvernul a anunţat că îi va sprijini pe cultivatorii de legume în sere şi a efectuat inspecţii în pieţele de vânzare cu amănuntul a legumelor şi fructelor din mai multe provincii pentru identificarea celor care aplică preţuri exagerate. În aceste acţiuni, au fost amendate mai multe zeci de companii.

În plus, autorităţile au spus că încurajează consumatorii să folosească o aplicaţie specială pentru mobil pentru a identifica firmele care percep preţuri exorbitante. Aplicaţia scanează codurile de bare ale produselor pentru a compara preţurile de la raft cu cele plătite de retaileri. Dacă oamenii găsesc că preţurile sunt exagerate, îi pot raporta pe comercianţi la guvern.

Campania guvernamentală de ameninţări, amenzi şi discounturi masive pentru a încetini creş­terea preţurilor a dus la frânarea inflaţiei, notează Bloomberg. Luna trecută, creşterea anualizată a pre­ţurilor a ajuns la cel mai lent ritm din ultima jumătate de an. Analiştii spun că reechilibrarea economiei şi întă­rirea lirei creează condiţii pentru continuarea fazei de dezinflaţie. Preţurile de consum au crescut cu 19,7% în februarie, faţă de 20,4% în luna anterioară, potrivit datelor Turkstat.

„O liră stabilă şi diferitele măsuri pe termen scurt implementate de administraţie pentru aducerea inflaţiei sub control au început să-şi facă efectele“, spune Piotr Matys, strateg la Rabobank. „Însă Turcia are nevoie de soluţii structurale pentru a împiedica preţurile alimentelor şi ale altor produse importate să crească din nou dacă reîncep presiunile pe liră.“ Guvernul se concentrează pe preţurile alimentelor în condiţiile în care au mai rămas patru săptămâni până la alegerile locale, care vor testa loialitatea alegă­to­rilor în vremuri de criză: explozia preţurilor, şocurile prăbuşirii lirei şi poate chiar recesiune economică. Saltul preţurilor loveşte disproporţionat în baza de alegători a partidului de guvernământ, cei mai afectaţi fiind cei mai săraci dintre cei 82 de milioane de cetăţeni turci. Erdogan a promis că guvernul se va retrage de pe piaţă când preţurile vor începe să scadă. Preţurile fac probleme şi pe altă piaţă cu importanţă politică şi socială mare.

Ministrul turc al sănătăţii a anunţat luna trecută că preţurile medicamentelor vor creşte cu 26%. Scumpirea a fost decisă de repre­zentanţi ai ministerului şi de sectorul farmaceutic. Anul trecut, lira turcească şi-a pierdut aproape 30% din valoare şi a atins cel mai scăzut nivel din istorie faţă de dolar. Cursul de schimb este important pentru sectorul farma turc deoarece Turcia importă peste 50% din medicamentele pe care le consumă, în timp ce producţia internă este puternic dependentă de materii prime importate.

Reuters a scris luna trecută că farmaciile din Turcia se confruntă cu lipsuri, de negăsit fiind, printre altele, medicamente pentru tratarea tensiunii ridicate şi a diabetului. Cauza ar fi decizia guvernului de a ţine artificial jos preţurile.

Astfel de probleme sunt obişnuite în Turcia la început de an, când guvernul stabileşte ratele de schimb valutar pentru toate achiziţiile de medicamente. O instituţie de stat achiziţionează 90% din medicamentele de pe piaţă. Însă anul acesta, lipsurile au fost mai acute.

Compania de investiţii TD Securities sfidează opinia generală de pe piaţa valutară şi prezice o nouă criză a lirei turceşti, notează Reuters. Stategii firmei prezic o depreciere de -40% a monedei în raport cu dolarul anul acesta, la cel mai scăzut nivel din istorie, de 8,90 de lire pe dolar. Cei mai mulţi traderi cred că lira se va deprecia cu mai puţin de 8% până în trimestrul trei. Scenariul strategilor de la TD Securities este că banca centrală turcă va fi nevoită să majoreze dobânzile, în contrast cu aşteptările pieţei. ìTraseul tipic al lirei este să meargă din criză în criză, cu perioade de linişte relativă între ele“, spune un analist al firmei canadiene. ìCredem că acum suntem în una din acele pauze.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO