Business Internaţional

UBS ar putea fi forţată de politicieni să separe divizia de investiţii

Autor: Paul Comşa

20.09.2011, 00:00 151

Presiunea din interiorul băncii elveţiene UBS creşte după descoperirea de săptămâna trecută a unor pierderi de 2,3 miliarde de dolari cauzate de tranzacţiile neautorizate efectuate de traderul Kweku Adoboli. Banca ar putea fi nevoită să majoreze numărul de concedieri, bonusurile ar putea dispărea, iar scaunul directorului executiv se clatină serios, scrie Bloomberg.

O serie de politicieni şi fostul preşedinte de onoare al UBS Nikolaus Senn au cerut public demisia lui Oswald Gruebel din funcţia de director executiv al băncii, scrie The Wall Street Journal. De altfel, în momentul descoperirii fraudei aveau deja loc dezbateri parlamentare cu privire la modalităţi de a preveni prăbuşirea unor instituţii considerate "prea mari pentru a da faliment" şi alimentează discuţiile cu privire la rolul pe care îl joacă diviziile de investiţii în cadrul UBS şi Credit Suisse, având în vedere riscurile pe care acestea le au asupra economiei elveţiene.

Astfel, cresc presiunile făcute de politicieni ca grupul să îşi reducă divizia de investiţii sau chiar să o separe de restul operaţiunilor.

UBS s-a mai aflat într-o situaţie dificilă şi în 2008, când banca naţională a Elveţiei a salvat-o de la faliment în urma unor pierderi uriaşe raportate de divizia de investiţii.

În plus, bonusurile bancherilor nu vor putea fi justificate fără obţinerea de profit, scrie Bloomberg. Cu toate că banca are suficient capital pentru a acoperi pierderea, revizuită la 2,3 mld. dolari (1,67 mld. euro), divizia de investment banking nu va raporta profit în acest an, iar în trimestrul trei se estimează o pierdere de aproape 1 mld. euro.

"Apariţia unei probleme de o asemenea magnitudine ar putea pune în pericol însăşi existenţa fondului pentru acordarea de bonusuri", spune Steven Hall, director executiv al Steven Hall & Partners, o firmă de consultanţă din New York.

De asemenea, mai mulţi angajaţi ai băncii riscă să îşi piardă locurile de muncă. Cu doar o lună înainte de descoperirea fraudei, grupul elveţian plănuia să reducă numărul angajaţilor cu aproximativ 3.500 de persoane din care aproape jumătate urma să plece de la divizia de investiţii.

"UBS voia să reducă dimensiunea diviziei de investiţii a băncii în orice caz şi nu aveau de gând să plătească bonusuri mari pentru 2011 de la bun început. Cu această pierdere provenită din trading au acum un motiv bun pentru a nu o face", afirmă Dirk Becker, analist la firma de consultanţă Kepler Capital Markets.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO