Business Internaţional

Ucraina: excedentul bugetar, arma impotriva inflatiei

19.12.2007, 17:43 16

Ucraina, tara care nu-si va atinge tinta privitoare la rata inflatiei pentru cel de-al patrulea an consecutiv, ar trebui sa aiba un excedent bugetar in 2008 pentru a putea reduce cresterea preturilor de consum, au declarat analistii Fondului Monetar International, scrie Bloomberg.
"Sunt necesare strategii macroeconomice mai dure si mai echilibrate in scopul reducerii cresterii cererii interne pana la niveluri sustenabile", au declarat oficialii FMI. "Ritmul cresterii salariilor minime trebuie sa incetineasca in sensul reducerii inflatiei pana la rate alcatuite dintr-o singura cifra in 2008".
Guvernul se asteapta ca inflatia sa atinga un nivel de 9,6% anul viitor, iar in acest an tinta privitoare la inflatie, de 7,5%, a fost depasita. Guvernul incearca sa incetineasca ritmul cresterii inflatiei pentru a accelera cresterea economica si a imbunatati nivelul de trai in fosta republica sovietica, unde 7,9% din cei 47 de milioane de locuitori traiesc in saracie, conform Bancii Mondiale.
Pentru Ucraina, inflatia este una dintre cele mai mari "provocari pe termen scurt", indica FMI. "Desi cresterea din acest an reflecta in mare parte preturile la alimente, cresterea puternica a cererii interne a intensificat presiunile inflationiste", arata oficialii FMI.
Guvernul ucrainian a anuntat pe 21 noiembrie un deficit bugetar de 1,86% din Produsul Intern Brut pentru anul viitor, comparativ cu deficitul de 2,33% din PIB anuntat anterior.
Inflatia anuala a ajuns pana la 15,8% in noiembrie si va atinge probabil 16% in aceasta luna.
"Ucraina trebuie sa-si imbunatateasca mediul de afaceri, sa-si consolideze codul fiscal si sa-si reformeze sectorul de energie" in scopul sustinerii cresterii economice", se arata in declaratia FMI.
"Anul viitor si in 2009 trebuie luate masuri pentru ca situatia inflatiei sa nu se inrautateasca. In acest sens, guvernul ar putea reduce beneficiile sociale pentru ca aceste plati sporesc in mod direct cererea interna, impingand inflatia in sus", a declarat Robert Ford, seful departamentului pentru Europa din cadrul FMI.
In acelasi timp, "credem ca pe termen lung este necesar un regim valutar mai flexibil, ceea ce ar asigura un control imbunatatit asupra inflatiei si ar reduce presiunile asupra monedei locale", a mai declarat Ford.
Economia in valoare de 106 mld. dolari a Ucrainei este asteptata sa inregistreze o crestere de 7% in acest an, conform Ministerului Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO