Business Internaţional

UE a discutat cu Rusia asupra platii in euro a titeiului

21.10.2003, 00:00 10



Oficiali ai Uniunii Europene au avut discutii neoficiale cu Rusia in privinta stabilirii in euro a preturilor la exporturile rusesti de petrol, a declarat presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi.



Prodi a apreciat ca este in interesul Rusiei sa stabileasca pretul importurilor si exporturilor in euro, dar premierul rus Mihail Kasianov a indicat ca guvernul nu poate obliga piata sa actioneze intr-un anume mod. El a declarat ca este dreptul exportatorilor de a decide sa pastreze dolarul sau sa prevada preturile in euro.



"Acest subiect nici nu poate fi discutat. Nu pot exista hotarari administrative aici. Piata decide", a afirmat Kasianov. "Petrolul este o materie prima care se tranzactioneaza in schimbul dolarilor, iar, daca este vandut pentru dolari, inseamna ca acest lucru convine cumparatorilor si vanzatorilor", a continuat premierul rus.



Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat, saptamana trecuta, cu ocazia unei vizite a cancelarului german Gerhard Schroder, ca nu exclude schimbarea monedei in care se platesc livrarile rusesti de petrol.



Remarca a alimentat sperantele ca o campanie europeana de durata pentru transformarea euro in moneda curenta pentru pietele energetice din regiune ar putea da roade in cele din urma si a determinat o reactie favorabila din partea presedintelui Bancii Centrale Europene, Wim Duisenberg.



Dar afirmatiile lui Putin au fost mai putin o promisiune cat un nou subterfugiu in negocierile dificile cu Uniunea Europeana privind intrarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului, blocata de Bruxelles, partial din cauza a ceea ce considera preturi inechitabile la gaze.



seful directoratorului general pentru energie si transport din cadrul Comisiei Europene, care a incheiat vineri discutiile cu oficialii rusi la Moscova, a refuzat sa precizeze daca discutiile s-au referit in special la stabilirea in euro a preturilor la exporturile de petrol.



"Am incercat sa-i convingem pe partenerii nostri sa utilizeze euro in tranzactiile energetice", a spus Francois Lamoureux.



El a mentionat ca problema exporturilor denominate in euro este deosebit de importanta si pentru importatorii europeni de gaze rusesti, care sunt parti la contracte pe termen lung cu Gazprom, detinatorul monopolului pe piata ruseasca a gazelor ce aprovizioneaza Europa cu un sfert din necesarul sau de consum.



Unii economisti au apreciat ca Rusia, ale carei rezerve valutare sunt constituite in proportie de 75% in dolari, ar proceda bine daca ar diversifica influxurile de valuta. Importurile rusesti sunt exprimate in mare parte in euro.



Totusi, companiile petroliere nu si-au facut cunoscuta deocamdata pozitia in legatura cu acest subiect, propunerea de renuntare la dolar riscand sa fie primita cu raceala in contextul in care moneda americana continua sa domine pietele energetice mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO