Business Internaţional

UE pregăteşte al doilea pachet de finanţare pentru Grecia

UE pregăteşte al doilea pachet de finanţare pentru Grecia

Autor: Vlad Popescu

30.05.2011, 14:55 208

Uniunea Europeană pregăteşte un al doilea pachet de finanţare deurgenţă pentru Grecia în cursa pentru evitarea intrării unui statdin zona euro în default (incapacitate de plată), au declarat lunipentru Reuters surse oficiale europene.

Între timp, opoziţia din Grecia cere scăderea taxelor dreptcondiţie pentru un posibil consens cu puterea pentru noi măsuri deausteritate, solicitate de Bruxelles în schimbul unor noiîmprumuturi.

Eforturile de a acoperi golul de finanţare a statului elen înperioada 2012-2013 au accelerat începând de săptămâna trecută, dupăce Fondul Monetar Internaţional a avertizat că nu va acordaurmătoarea tranşă din pachetul de finanţare convenit anul trecut cuAtena, scadentă la 29 iunie, dacă UE nu garantează că va acoperinecesarul financiar al Greciei pentru anul viitor.

Înalţi oficiali UE au purtat în weekend "discuţii de urgenţă,neanunţate" cu guvernul elen, a declarat o sursă din cadrulUniunii.

Grecia a încheiat, în luna mai a anului trecut, un acord cu UEşi FMI pentru un pachet de finanţare externă de 110 miliarde euro,însă guvernul nu a reuşit să se încadreze în estimările privinddeficitul bugetar, iar riscul de default al ţării a crescut înpofida măsurilor implementate. Datoria de stat a Greciei este de327 miliarde euro, echivalentul a circa 150% din Produsul InternBrut al statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO