Business Internaţional

Un consortiu condus de Shell e acuzat ca a prejudiciat statul rus

10.02.2005, 00:00 16



Departamentul de Audit al Rusiei a acuzat un consortiu condus de compania Royal Dutch/Shell ca a provocat statului rus un prejudiciu de 2,5 miliarde de dolari, se arata in editia de miercuri a cotidianului Vedomosti.



Potrivit sursei citate, Departamentul de Audit mentioneaza ca investitorii din cadrul proiectului Sahalin 2 au cheltuit cu doua miliarde de dolari mai mult decat era necesar, selectand furnizori scumpi de produse si servicii.



Din aceasta cauza, Rusia va primi cantitati mai mici de petrol si gaze naturale ca parte a profitului cuvenit.



Documentul oficial solicita ca grupul de investitori, incluzand companiile japoneze Mitsui si Mitsubishi, sa ofere statului compensatii pentru pierderile suferite.



Purtatorul de cuvant al consortiului a confirmat primirea raportului Departamentului de Audit, dar a refuzat sa comenteze.



Analistii cred, totusi, ca este putin probabil ca acuzatiile guvernului rus sa aiba un impact negativ asupra proiectului condus de Shell, desi increderea investitorilor straini in evolutia afacerilor din Rusia a fost afectata serios de deznodamantul cazului Iukos.



Pe de alta parte, semnatarii raportului admit ca guvernul rus poarta o parte din vina, intrucat a aprobat planul de cheltuieli pentru proiectul Sahalin 2.



Shell extrage petrol in cadul exploatatiei de pe indepartata insula estica Sakhalin din anul 1999, pentru captarea unor noi zacaminte de gaze naturale. Anglo-olandezii intentioneaza sa construiasca acolo cea mai mare uzina mondiala de gaz natural lichefiat (GNL), cu scopul de a livra productia de GNL in Japonia si Statele Unite incepand cu 2007. De asemenea, proiectul este foarte important pentru companie fiindca aceasta i-ar permite sa isi sporeasca productia de gaze naturale pe termen lung.



Proiectele Sahalin 2, Sahalin 1 - detinut de ExxonMobil si Kharyaga - controlat de compania Total, reprezinta singurele cazuri de acorduri de impartire a productiei de petrol intre stat si investitorii privati ramase in vigoare dupa modificarile legislative din ultimii ani.



Sahalin1 si Sahalin 2 insumeaza 40% din volumul investitiilor totale directe in sectorul petrolier din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO