Business Internaţional

Un episcop bulgar îşi vinde ceasul Rolex pentru a plăti factura la curent a bisericii

foto arhiva mediafax

Autor: Radu Bostan

26.02.2013, 17:41 2227

După ce mii de bulgari au protestat timp de două săptămâni împotriva preţurilor exagerate la electricitate, cuţitul a ajuns şi la osul Bisericii Ortodoxe Bulgare. Episcopul de Plovdiv a anunţat că îşi va vinde ceasul Rolex pentru a plăti factura la curent a bisericii Sfânta Marina din parohia sa, a doua ca mărime din ţară, informează agenţia Novinite.

Potrivit site-ului oficial al episcopatului, biserica a primit o factură de 2.940 leva (1.500 euro) pentru luna ianuarie, imposibil de plătit la data scadenţei, care a fost 26 februarie. Episcopul Nicolae a decis astfel să doneze ceasul său scump administratorilor bisericii pentru a fi vândut şi, împreună cu donaţii de la credincioşi, să stingă datoria la furnizorul de energie.

În caz că suma încasată din vânzarea ceasului este mai mare decât factura, diferenţa va fi donată unor cauze caritabile.

Luxul aparent în care trăiesc înalţii prelaţi, sugerat de ceasul episcopului din Plovdiv şi limuzina Lincoln MKZ de 35.000 dolari a episcopului de Varna, a scandalizat opinia publică din Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.

Aproape jumătate dintre persoanele intervievate într-un sondaj realizat de agenţia BBSS Gallup au apreciat că legăturile Bisericii Ortodoxe Bulgare cu interesele de afaceri şi opulenţa unora dintre clerici sunt cele mai mari probleme ale Bisericii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO