Business Internaţional

Un fost şef al unei bănci britanice îşi pierde titlul de cavaler al Reginei pentru că a adus ţara în recesiune

Un fost şef al unei bănci britanice îşi pierde titlul de cavaler al Reginei pentru că a adus ţara în recesiune

Autor: Bogdan Cojocaru

02.02.2012, 00:03 323

Fostul director general al Royal Bank of Scotland (RBS) Fred Goodwin a fost deposedat de către regina Marii Britanii de titlul onorific de cavaler pentru rolul jucat în crearea celei mai grave recesiuni de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Goodwin intră astfel în grupul personalităţilor căzute în dizgraţie alături de dictatorul Nicolae Ceauşescu, Benito Mussolini şi Anthony Blunt, care a spionat pentru Rusia, scrie publicaţia britanică The Guardian.

Goodwin este cea de-a 35-a persoană căreia i se retrage titlul de onoare din 1995. Fostul director general al RBS a primit acest titlu în 2004 din partea Guvernului laburist.

"RBS a devenit simbolul a tot ce a mers rău în economia britanică în ultimul deceniu", a declarat ministrul de finanţe George Osborne.

În mod obişnuit, un titlu este retras dacă persoana care îl deţine a fost găsită vinovată de infracţiuni pasibile cu peste trei luni de închisoare sau dacă i s-a retras statutul profesional. Goodwin nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii, dar a fost dur criticat pentru asumarea unor riscuri excesive într-un raport pregătit de Autoritatea pentru Servicii Financiare în noiembrie în legătură cu prăbuşirea RBS. Banca a fost salvată de stat, care în prezent deţine la instituţia de credit o participaţie de 84%.

Lui Nicolae Ceauşescu i-a fost acordat titlul de cavaler în încercarea de a îmbunătăţi relaţiile din Europa în timpul Războiului Rece. Titlul i-a fost retras cu o zi înainte de a fi executat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO