Business Internaţional

Un grup de traderi a produs bancii franceze Caisse d'Epargne o gaura de 600 mil. euro

19.10.2008, 17:04 19

Ministrul finantelor si economiei din Franta, Christine Lagarde, a dispus un audit la toate institutiile bancare locale dupa ce grupul Caisse d'Epargne (CdE) a anuntat ca a avut pierderi de 600 de milioane de euro din tranzactii cu actiuni la inceputul lunii octombrie.

"Ministrul vrea sa se asigure ca ce s-a intamplat nu se va repeta", a declarat un purtator de cuvant al oficialului francez. Caisse d'Epargne a anuntat ca pierderile au fost descoperite in urma unui control de rutina si ca a luat imediat masuri pentru inchiderea pozitiei.
"Responsabila cu aceste pierderi a fost o echipa mica, ulterior sanctionata pentru depasirea limitei de risc", potrivit unui reprezentant al CdE. Banca a anuntat, de asemenea, ca seful Departamentului Financiar a fost concediat.
Caisse d'Epargne va deveni a doua mare banca de retail din Franta dupa ce va fuziona cu Banque Populaire (BP). Atat CdE, cat si Banque Populaire au anuntat ca pierderile nu le vor afecta fuziunea.
Pierderile din derivatele pe actiuni nu afecteaza "soliditatea financiara" a bancii, care detine active totale de peste 20 miliarde de euro, spun oficialii companiei citati de Bloomberg. Este posibil insa ca scaderea pietei de actiuni din ultima perioada sa fi generat pierderi si in cadrul altor banci.
Bancile din Europa si Statele Unite se lupta in acelasi timp cu impactul crizei asupra pietelor globale de credit. Saptamana trecuta, guvernul francez a anuntat planuri de creditare a bancilor cu 320 miliarde de euro pentru deblocarea operatiunilor de finantare si de alocare a 40 miliarde de euro pentru achizitionarea de participatii in cadrul companiilor financiare in cazul in care acest lucru va fi necesar.
Caisse d'Epargne si Banque Populaire au intrat in discutii de fuzionare saptamana trecuta, cu incurajarea statului francez, in conditiile in care criza financiara impinge bancile spre asemenea solutii. Bancile sunt principalii actionari ai Natixis SA, banca de investitii cu sediul in Paris care a inregistrat operatiuni de writedown in valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari avand legatura cu colapsul pietei americane a creditelor ipotecare subprime.
Un adjunct al lui Julien Carmona, director de finante si risk management in cadrul Caisse d'Epargne, a fost suspendat in urma pierderilor inregistrate, iar banca va impune "sanctiuni" impotriva membrilor departamentului de tranzactionare in contul firmei, a declarat acesta.
Ministrul de finante al Frantei, Christine Lagarde, a anuntat ca pierderile nu afecteaza soliditatea financiara a Caisse d'Epargne. Aceasta a cerut comisiei bancare franceze sa desfasoare o ancheta cu privire la tranzactii, cat si in scopul asigurarii ca bancile franceze se conformeaza controlului pietei.
Anuntul survine la aproximativ noua luni dupa ce Societe Generale SA, a doua mare banca franceza din punctul de vedere al valorii de piata, a raportat o pierdere din tranzactionare de 4,9 miliarde de euro.
Caisse d'Epargne si Banque Populaire au format Natixis in 2006 prin fuzionarea diviziilor lor de investitii bancare si de administrare de active. Acestea detin aproximativ 34,5% fiecare in cadrul Natixis.
Natixis a anuntat in iulie ca are in vedere "o reducere puternica" a diviziei de tranzactii imobiliare in conditiile in care va elimina 850 de locuri de munca si-si va reduce costurile cu 400 de milioane de euro in 2009 pentru a-si reface profitabilitatea. Bancile franceze au realizat reduceri de valoare contabila si au constituit provizioane de cel putin 18 miliarde de euro pana acum in legatura cu prabusirea sectorului american al creditelor ipotecare subprime.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO