Business Internaţional

Un nou gigant auto ar putea sosi în Ungaria? Investiţiile masive chinezeşti injectează deja miliarde de euro în economia maghiară

Un nou gigant auto ar putea sosi în Ungaria?...

Autor: Catalina Apostoiu

25.04.2024, 00:05 382

Ministrul maghiar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto a vizitat gigantul auto chinez Great Wall Motors, relevă o postare recen­tă a acestuia de pe Facebook. Anun­ţul este interesant pentru că au exis­tat rapoarte anterioare că Great Wall Motors ar putea planifica o fabrică în Ungaria, relatează Portfolio.

La începutul lunii, Portfolio a scris că în urmă cu câteva săptămâni un expert chinez a indicat că al optulea mare producător chinez de maşini electrice, Great Wall Motors, va ajun­ge la Bicserd, lângă Pecs. La jumăta­tea lunii martie, mfor.hu a fost primul care a scris aceste informaţii în presa maghiară, acestea fiind pre­luate şi de mai multe ziare guverna­mentale, însă toate articolele au fost şterse la cere­rea cabinetului premie­rului.

În prezent, proiecte chineze de investiţii cu o valoare de aproximativ 6.000 miliarde de forinţi (15,2 miliar­de de euro) sunt în derulate în Unga­ria, acestea creând 25.000 de noi lo­curi de muncă, a declarat Szijjarto în Beijing recent. Oficialul maghiar a purtat dis­cu­ţii cu fostul ministru chi­nez al co­mer­ţului, preşedinte al comi­te­tului finan­ciar şi economic din ca­drul Congre­su­lui chinez, Zhong Shan.

Potrivit lui Szijjarto, vestea creş­te­rii economice a economiei chineze este una bună „şi pentru Ungaria“ pentru că „în afară de economia ger­mană, China are acum cel mai mare impact asupra producţiei economiei Ungariei“.

Szijjarto a arătat că Ungaria a de­venit acum prima destinaţie europea­nă a investiţiilor companiilor chineze.

Proiectele companiilor chineze se concentrează pe industria auto, în care acestea sunt în prezent lideri de piaţă la nivel mondial. Prin urmare, „companiile respective sunt bineve­nite să-şi aducă fabricile în Ungaria“, a declarat Szijjarto.

O altă veste bună, a comentat a­cesta, este că în 2023 comerţul bilate­ral anual a depăşit 10 miliarde de do­lari, iar această performanţă ar putea fi repetată şi în acest an. Nu doar ma­rile companii chinezeşti vin în Ungaria în număr din ce în ce mai mare, a arătat Szijjarto, dar şi companiile maghiare găsesc din ce în ce mai multe oportu­nităţi de business în China.

Acesta a menţionat o subsidiară a MVM care produce sisteme de răcire pentru centrale care a primit contracte de câteva zeci de milioane de dolari şi furnizează astfel de sisteme pentru câteva centrale aflate în construcţie în China.

Ministrul maghiar a anunţat că urmează să se întâlnească cu şefii câtorva companii mari chineze şi că speră ca negocierile cu aceştia să aducă noi locuri de muncă în Ungaria.

În concluzie, Szijjarto a subliniat beneficiile reciproce ale cooperării dintre China şi Ungaria din ultimii ani, proiectând o perspectivă promiţătoare pentru colaborările viitoare, scrie Hungary Today.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO