Business Internaţional

Un proces care ar putea afecta jurnalismul financiar

12.10.2004, 00:00 8

Cotidianul britanic cu profil financiar, Financial Times, a fost adus in fata justitiei de compania de brokeraj Collins Stewart Tullet, intr-un caz care ar putea avea implicatii profunde nu numai asupra viitorului ziarului, ci si asupra jurnalismului financiar in general, informeaza BBC News.
Compania a cerut cea mai mare despagubire speciala pentru calomnie care a fost solicitata vreodata in fata unui tribunal britanic, dupa ce ziarul a publicat acuzatiile de "insider dealing" (vanzare si cumparare de actiuni in conditiile in care o persoana detine informatii confidentiale referitoare la compania emitenta- n.red) aduse de analistul concediat James Middleweek fostilor sefi de la Collins Stewart.
Collins Stewart a solicitat daune speciale in valoarea record de 230,5 milioane lire sterline (circa 413 milioane dolari sau 333 milioane euro), pe motivul ca articolul, publicat in august 2003, ar fi determinat o depreciere cu 16% a actiunilor sale. In plus, firma de brokeraj cere daune generale in valoare de 37 milioane lire sterline (66,38 milioane dolari, 53,47 milioane euro) pentru afacerile pe care pretinde ca le-a pierdut in urma raportului publicat de Financial Times.
Un purtator de cuvant al cotidianului financiar a calificat aceste cifre drept "enorme". Ziarul a solicitat inaltei curti stergerea acestor sume din dosar.
Chiar daca solicitarea Financial Times va fi indeplinita, brokerul a declarat ca nu va renunta la procesul de calomnie.



Procesul nu loveste numai in FT
Avocatii FT au sustinut saptamana trecuta in fata curtii ca a permite firmei de brokeraj sa ceara daune pentru scaderea inregistrata de actuinile sale ar avea un "efect de inghetare asupra jurnalismului financiar".
La baza articolului publicat in Financial Times a stat o reclamatie facuta de Middleweek la Autoritatea de Servicii Financiare (FSA- organismul de supraveghere al pietei financiare din Marea Britanie), potrivit careia fostii sai angajatori s-ar face vinovati de "insider trading", practici neloiale in vanzarea si cumpararea de actiuni.
In apararea sa, ziarul aduce faptul ca prin plangerea formulata de Middleweek la FSA au fost facute publice acuzatiile impotriva Collins Stewart, ceea ce il elibereaza de raspundere juridica.
Firma a descris insa articolul in cauza drept "detaliat, extins, partinitor si generator de prejudicii", si ca urmare a ales calea actiunii in justitie, in ciuda faptului ca si alte ziare au relatat acuzatiile aduse de Middleweek. Consilierul Collins Stewart, Richard Spearman, a afirmat ca firma se concentreaza pe Financial Times, deoarece ziarul reprezinta cea mai influenta publicatie din mediul de afaceri si pentru ca articolul publicat de FT a fost cel mai detaliat si mai partinitor.
Organismul de reglementare al pietei financiare britanice a gasit acuzatiile lui Middleweek nefondate inca din luna august a acestui an.
In cazul in care brokerul ar castiga procesul de calomnie, faptul ar avea un impact dezastruos atat asupra situatiei financiare a publicatiei, cat si asupra jurnalismului cu profil financiar din Marea Britanie. "Ar trebui, mai mult sau mai putin, sa opresti jurnalismul financiar", a comentat Theresa Wise, analist la grupul de consultanta in management, Accenture. "Precedentul creat ar fi atat de important incat nu s-ar mai putea face reportaje pe acest domeniu", a explicat Wise, care a continuat: "Oricine care a studiat pietele si afacerile stie perfect ca un articol nu poate fi facut responsabil pentru o scadere a pretului actiunilor. Sunt implicati mult mai multi factori, deoarece oamenii nu iau decizii de cumparare pe baza unui singur material din presa".
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO