Business Internaţional

Un vârf de săgeată, dovada faptului că America de Nord a fost colonizată mai devreme decât se credea

Un vârf de săgeată, dovada faptului că America de Nord a fost colonizată mai devreme decât se credea

Foto: Shutterstock

Autor: Florin Badescu

21.10.2011, 17:22 855

Un vârf de săgeată, descoperit lângă scheletul unui mastodont, i-a determinat pe specialişti să afirme că primii colonişti au ajuns în America de Nord în urmă cu cel puţin 14.000 de ani, infirmând astfel teoria îndelung acceptată, potrivit căreia acest continent a fost colonizat mult mai târziu.

Datarea vârfului de săgeată, descoperit lângă scheletul unui mastodont, un mamifer uriaş din epoca glaciară, a dovedit faptul că oamenii vânau pe acest continent cu cel puţin 1.000 de ani mai devreme decât se credea, au afirmat oamenii de ştiinţă danezi, al căror studiu a fost publicat joi în revista Science, informează AFP.

"Sunt sigur că această descoperire le va face o deosebită plăcere amerindienilor, deoarece ea reprezintă o nouă dovadă a faptului că oamenii trăiau în America de Nord mult mai devreme decât se credea", a declarat profesorul Eske Willerslev, directorul Centrului de geogenetică afiliat Muzeului de istorie naturală din cadrul Universităţii din Copenhaga, coordonatorul studiului, scrie Mediafax.

"Astfel, teoria despre primele populaţii din America, denumite «cultura Clovis», despre care mulţi oameni de ştiinţă încă jurau în urmă cu câţiva ani că a reprezentat primul val de colonizare a Americii, este de acum definitiv infirmată de concluziile acestui studiu", a afirmat acelaşi cercetător.

Potrivit acelei teorii, de acum înainte pusă serios sub semnul întrebării, oamenii din cultura Clovis - caracterizată printr-o tehnică foarte specială de şlefuire a uneltelor din silex - ar fi ajuns în America sosind din Asia în urmă cu circa 13.000 de ani, prin strâmtoarea Bering, în timpul glaciaţiunilor.

Oamenii aparţinând acestei culturi s-ar fi răspândit apoi pe continentul american până în sudul Americii de Sud.

Vârful de săgeată descoperit, care măsura cel puţin 27 de centimetri, fabricată dintr-un os de mastodont, a fost descoperit în situl arheologic Manis din statul american Washington, după ce arheologii au excavat scheletul unui mastodont, la sfârşitul anilor 1970.

Însă a fost nevoie de 30 de ani pentru ca savanţii să poată să identifice şi să dateze acest vârf de săgeată, înfiptă într-una dintre coastele animalului.

Pentru aceasta, savanţii au folosit o analiză a ADN-ului proteinelor descoperite în os, un scaner, procedeul de datare cu carbon-14, dar şi diverse comparaţii cu alte fosile de mastodont descoperite în statul Wisconsin şi în alte situri din America de Nord.

Primele dovezi ale vânătorii de mastodonţi în America de Nord au fost atribuite, până la acest studiu, membrilor culturii Clovis, consideraţi a fi strămoşii comuni ai tuturor triburilor amerindiene, după descoperirea în 1932 a mai multor situri conţinând vestigii numeroase aparţinând acestei culturi.

Profesorul Willerslev şi colaboratorii lui au stabilit în urmă cu trei ani că primele dovezi ale prezenţei oamenilor în America datează din urmă cu 14.340 de ani.

Arheologii au determinat, totodată, faptul că amerindienii sunt descendenţii populaţiilor venite din Asia.

Aceste descoperiri au fost făcute cu ajutorul datării cu carbon-14 şi a analizelor ADN-ului unor rămăşiţe umane, descoperite în peşteri din statul Oregon.

Alte situri, precum Debra L. Friedkin din statul Texas, conţin câteva mii de vestigii datând din anul 15.500. Această descoperire a fost relatată pe larg în revista Science din 25 martie 2011.

Oamenii de ştiinţă au menţionat un alt sit în statul Wisconsin datând din urmă cu 14.200-14.800 de ani şi peşterile Paisley din statul Oregon (datând din urmă cu 14.100 de ani), dar şi situl Monte Verde din America de Sud, care datează din urmă cu 14.500 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO