Business Internaţional

Un viitor exod al managerilor cehi de top? Putin probabil...

13.12.2004, 00:00 15

Alarmistilor le place sa anticipeze un exod al managerilor cehi catre vest, acestia cautand sa profite de oportunitatile aparute in urma aderarii Cehiei la Uniunea Europeana, arata The Prague Post. Alice Punch, insa, nu se numara printre acestia.


"Nu va fi afectat segmentul managerilor," spune Punch referitor la integrarea Republicii Cehe in Uniunea Europeana. "Nu se va produce nici un fel de exod al managerilor de varf din Cehia".


Punch a trait in Cehia in timpul regimului dinainte de '89, emigrand apoi in Canada pentru a-si cladi o cariera de succes in sectorul imobiliar. Astfel, aceasta are o experienta directa in ceea ce priveste subiectul mobilitatii in cautare de oportunitati. In prezent, Punch isi valorifica aceasta experienta in pozitia de consultant-sef in cadrul firmei de recrutare de manageri Egon Zehnder International, creind legaturi intre manageri de talent si firmele internationale ce au nevoie de ei.




Managerii au mai avut si alte oportunitati



Din aceasta pozitie, Punch a acumulat o experienta solida in ceea ce priveste subiectul mobilitatii si managementului de varf, umrand sa tina un discurs legat de acesta catre sfarsitul acestei luni in Bratislava in cadrul unei conventii a agentiilor de recrutare si managerilor generali.


Convingerea lui Punch ca nu va avea loc un exord al managerilor cehi de top incepe cu o observatie directa: "Managerii de top au avut deja aceasta oportunitate," spune ea. Cu ani inainte de aderarea Cehiei la Uniunea Europeana, arata Punch, managerii talentati puteau parasi tara pentru a ocupa pozitii bine platite in cadrul unor firme renumite din alte tari. Acestia erau nevoiti sa treaca peste o serie de obstacole de ordin legal, dar, daca o firma internationala de recrutare de manageri dorea sa transfere pe cineva, spune Punch, aceasta gasea in cele din urma o modalitate de a trece peste obstacolele respective.


Reglementarile Uniunii Europene ce vor permite cehilor sa detina pozitii in alte tari din Europa ar putea, insa, sa-i afecteze pe angajatii de pe segmentul inferior si de mjiloc, recunoaste Punch.




Firmele occidentale si-au schimbat pozitia


"Inainte era vorba de 'esticii aceia', acum este vorba de 'noua Europa'", spune ea, referindu-se la atitudinile in schimbare ale firmelor occidentale.


Optiunile managerilor de varf nu s-au schimbat prea mult, insa, insista Punch. In plus, exista argumente din ce in ce mai numeroase in sprijinul unei atitudini de prudenta in ceea ce priveste graba de a accepta o pozitie la prima vedere "de aur" peste hotare.


Mai intai, managerii lasa in urma piata locala in momentul in care pleaca peste hotare, argumenteaza Punch. Asta inseamna ca daca un manager ceh de top se hotaraste sa plece in Marea Britanie, de exemplu, pentru a conduce o firma globala si a castiga un salariu foarte mare, managerul respectivar putea afla ca optiunile ii sunt limitate in cazul in care i s-ar face dor de-acasa si ar vrea sa se intoarca in Praga.


Un alt factor ce ar trebui luat in considerare, spune Punch, este experienta relativ limitata a managerilor de varf cehi. Multi au acumulat rapid experienta in cadrul economiilor cu un ritm rapid de dezvoltare. Cati se pricep insa sa ghideze o firma intr-un context economic mai dificil sau in decursul unei perioade de austeritate?


"Managerii nu au fost pusi inca in fata unor tipuri diferite de conditii economice," spune Punch. "Acestora le place sa puna bazele unor companii, dar nu se stie cum s-ar descurca daca ar fi nevoiti sa conduca o companie intr-un mediu stabil".


Exista de asemenea riscul ca un manager sa fie promovat atat de rapid, incat sa nu mai stie cu ce sa inceapa mai intai. "Acesta este un risc real," spune Punch, adaugand ca unui tanar manager ceh promovat intr-o pozitie de mare responsabilitate i-ar fi foarte greu sa vorbeasca cu seful sau sau cu colegii sai despre situatia in care se afla. In acelasi timp, managerul respectiv ar afla ca un astfel de stress ii va distruge viata personala.


Punch nu este singurul manager ce a decis sa se intoarca acasa dupa ce a fost in cautarea a ceea ce-i pareau drept oportunitati extraordinare in vest, si nici singura ce a aflat ca de fapt provocarile pe termen lung in fata carora se afla managerii de aici sunt, vazute in perspectiva, mult mai demne de infruntat.


Totusi, indiferent de alegerea pe care ar face-o un manager de varf, un lucru este sigur, spune Punch. "Este nevoie de eforturi sustinute, concentrare si sacrificii".


Intrebata daca exista o cerere mare de manageri cehi pe plan international, Alice Punch raspunde: "Exista o oarecare cerere, dar nu pot spune ca este in vreun fel diferita sau mai mare decat cea existenta inainte ca Republica Ceha sa devina membra a Uniunii Europene. Cererea a inceput sa existe cu cativa ani in urma, cand li s-au oferit oportunitati managerilor cehi, slovaci si central-europeni cu experienta in cadrul unor industrii ca cea a tehnologiei informatiei. O multime de manageri cehi valorosi lucreaza in prezent in Germania, Viena si Londra. Nu se poate spune care sunt mai buni. In general, toti cei provenind din blocul tarilor fost comuniste au fost nevoiti sa invete mult mai rapid decat cei din vest. In general, managerii est-europeni inca sunt nevoiti sa-si demonstreze abilitatile. In viitorul apropiat, diferentele ce tin de experienta nu vor mai exista, urmand o perioada in care managerii din Europa Centrala si de Vest vor forma un grup global de profesionisti".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO