Business Internaţional

Ungaria va trece mai repede la euro

03.11.2008, 16:00 85

Ungaria va putea indeplini criteriile impuse pentru aderarea la zona euro mai repede decat planuise, dupa ce, ca urmare a negocierilor pentru imprumutul salvator in valoare de 20 mld. euro de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, va trebui sa isi regleze dezechilibrele economice, conform celor declarate de Gordon Bajnai, ministrul ungar al economiei, scrie Budapest Business Journal.
Statul trebuie sa adopte moneda euro si "cu cat se intampla mai repede acest lucru, cu atat mai bine", sunt de parere Bajnai si presedintele bancii centrale, Andras Simor. Salvarea venita de la institutiile financiare internationale va stavili "fara indoiala" agravarea starii pietelor locale afectate de criza financiara, a spus Bajnai. Ungaria estimase anterior primirii acestui credit ca va indeplini termenii de aderare la zona euro referitori la deficitul bugetar, inflatie si datorie nationala pana anul viitor.
Banca centrala, dupa ce a ridicat dobanda de referinta la 11,5%, cea mai mare valoare din Uniunea Europeana, de la un nivel initial de 8,5% pentru a putea stopa atacurile speculative, are nevoie "de timp de gandire" pentru a hotari directia de mers a politicii monetare ca urmare a creditului "salvator" ce i-a fost acordat statului, a spus Simor. Banca mentine pe lista sa de prioritati stabilitatea preturilor, a mai declarat el.
Guvernul a modificat previziunile privind inflatia pana la un nivel de 4,5%, in urcare de la 3,9%, a afirmat ministrul ungar de finante, Ferenc Pichler. Creditul stand-by, la care Ungaria poate apela la nevoie, va dubla nivelul actual al rezervelor in valuta - de 17 mld. euro - ale Ungariei, a mai spus Simor. Ajutorul va contribui la finantarea intr-o scurta perioada de timp a datoriei nationale a Ungariei, este de parere Anne-Marie Gulde, consilier al FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO