Business Internaţional

Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte de infrastructură din Dubai a primi o finanţare de 4,6 miliarde de dolari

Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte de...

Autor: Petru Mazilu

08.11.2022, 14:30 453

Dezvoltatorul Palm Island din Dubai va primi o finanţare de 4,6 miliarde de dolari pentru noi proiecte la malul mării.

Nakheel, dezvoltatorul de stat din Dubai care a construit şi insulele în formă de palmier, a obţinut o finanţare de 4,63 miliarde de dolari pentru a realiza noi proiecte pe malul mării pe fondul unei pieţe imobiliare în creştere.

Nakheel a anunţat marţi că tranzacţia a cuprins 11 miliarde de dirhami de refinanţare şi fonduri suplimentare de 6 miliarde de dirhami prin intermediul unei asocieri a Emirates NBD (ENBD.DU), Mashreqbank (MASB.DU) şi Dubai Islamic Bank (DISB.DU).

Nakheel, care a fost forţată la o restructurare masivă a datoriilor în urma prăbuşirii imobiliare din Dubai în 2009-2010, profită de creşterea cererii de proprietăţi de coastă în urma pandemiei de coronavirus.

Un purtător de cuvânt al Nakheel a declarat că tranzacţiile vor consolida şi mai mult poziţia sa financiară şi reflectă încrederea instituţiilor bancare în noua orientare strategică a companiei.

Nakheel plănuieşte să dezvolte alt arhipelag artificial numită Dubai Islands, cunoscută anterior sub numele de Deira Islands, care cuprinde cinci insule pe o suprafaţă totală de 17 km pătraţi.

De asemenea, compania revizuieşte planul pentru Palm Jebel Ali, un proiect care a fost lăsat în aşteptare din 2009.

„Nakheel s-a maturizat foarte mult de-a lungul anilor. Nu mai are nimic de-a face cu compania aventuroasă care a fost cândva în 2008. Acest lucru este evident în utilizarea noii facilităţi, unde cea mai mare parte va fi destinată restructurării şi optimizării datoriei actuale, lăsând suficient pentru a lansa noi dezvoltări foarte aşteptate, cum ar fi Dubai Islands şi Palm Jebel Ali", a declarat Nasser al-Shaikh, fostul şef al departamentului de finanţe din Dubai.

Piaţa imobiliară din Dubai, centrul financiar şi turistic al Orientului Mijlociu, şi-a început redresarea la începutul anului trecut, în urma pandemiei de coronavirus, deoarece guvernul a menţinut economia şi aeroporturile în mare parte deschise.

Volumul tranzacţiilor imobiliare rezidenţiale din primul semestru a crescut cu 60%, cu o majorare de 85% a valorii proprietăţilor vândute, a anunţat compania de consultanţă imobiliară Betterhomes într-un raport din iulie.

Tranzacţia „este un semn foarte bun că cererea este încă puternică, iar faptul că băncile sunt dispuse să facă o tranzacţie atât de mare cu Nakheel arată că văd şi ele semne de fluxuri de numerar pozitive în viitor", a declarat Mohammed Ali Yasin, consilier pe pieţele de investiţii şi de capital din Abu Dhabi.

O vilă de pe insula Palm Jumeirah a ajuns în iulie la 302,5 milioane de dirhami (82,36 milioane de dolari), a declarat în octombrie dezvoltatorul Alpago Properties. Acesta nu a spus numele cumpărătorului din motive de confidenţialitate, dar a confirmat că tranzacţia a stabilit un nou record pentru cea mai scumpă proprietate rezidenţială vândută vreodată în emirat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO