Business Internaţional

UPDATE. Bilanţul victimelor surpării acoperişului unui supermarket din Letonia a ajuns la 43 de morţi

UPDATE. Bilanţul victimelor surpării acoperişului unui...

Autor: Anna Primac

22.11.2013, 10:31 160

Bilanţul prăbuşirii acoperişului unui centru comercial, în oraşul Riga, a ajuns la 43 de morţi, echipele de intervenţie continuând căutarea victimelor, relatează AFP.

"Pot confirma că bilanţul actual este de 43 de morţi", a declarat Viktorija Sembele, purtătorul de cuvânt al pompierilor.

Acoperişul unui centru comercial din cartierul Zolitude, la periferia oraşului Riga, s-a prăbuşit joi seară.

Cel puţin 38 de persoane au fost rănite în incident.

La locul incidentului au fost mobilizaţi 200 de membri ai echipelor de salvare, care caută printre dărâmături.

Autorităţile nu ştiu exact câte persoane se aflau în centrul comercial Maxima în momentul accidentului.

Acoperişul centrului comercial s-a prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi. "Nu cunoaştem cauzele accidentului. A fost o seară tragică", a precizat purtătorul de cuvânt al pompierilor.

Bilanţul precedent era de 34 morţi.

"Nu ştim, pentru moment, cauzele accidentului. A fost o noapte tragică", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a serviciilor de intervenţie, Viktorija Sembele.

Trei pompieri care au intervenit să ajute victime au fost ucişi în cursul operaţiunilor de salvare, a adăugat ea.

"Continuăm să acţionăm la capacitate maximă, dar situaţia este în continuare extrem de periculoasă în clădirea surpată", a declarat şeful salvatorilor, Oskars Abolins. "Se pare că va fi necesar să continuăm operaţiunea de salvare toată ziua" de vineri, a adăugat el.

Centrul comercial, exploatat de vânzătorul cu amănuntul Maxima Latvia, al doilea în ţară după Rimi, a fost construit în 2011 şi a fost selecţionat pentru un premiu de arhitectură.

Lucrările erau în desfăşurare la acoperişul acestui centru comercial pentru a-l transforma în grădină suspendată, potrivit unui oficial local din cadrul primăriei, Juris Radzevics.

"Proiectul respectă regulile, dar bineînţeles că vom verifica dacă toate materialele şi lucrările sunt conforme cu normele", a declarat Radzevics pentru televiziunea letonă LNT.

Maxima a publicat un comunicat pe site-ul său de Internet în care a explicat că grupul este "devastat şi şocat" de catastrofă, dar nu ştie care sunt cauzele şi că stă la dispoziţia autorităţilor pentru a le furniza "toate informaţiile de care dispune".

Acoperişul s-a surpat pe o suprafaţă de 500 de metri, din cauza unei "explozii", a declarat joi seara viceprimarul oraşului Riga Andris Ameriks, citat de BNS. El nu a precizat nimic despre natura acestei explozii.

Poliţia a deschis o anchetă penală pentru a încerca să determine cauzele acestei catastrofe, a anunţat premierul Valdis Dombrovskis, care a mers la faţa locului, precizând că va organiza o reuniune de criză vineri dimineaţa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO