Business Internaţional

Următorul război va fi unul al informaticii şi al informaţiei, un război pentru care nu suntem pregătiţi

Următorul război va fi unul al informaticii şi al...

Autor: Roana Rotaru

22.12.2015, 12:37 3304

Următorul război va fi unul al informaticii şi al informaţiei, un război pentru care nu suntem pregătiţi

În secolul XXI forma convenţională de purta un război, în care trebuie să distrugi fizic forţele militare şi infrastructura oponentului a ajuns doar una din multe formele de atac. Acum statele au început să crească tot mai mult numărul de atacuri non-letale împotriva sistemelor informatice ale inamicului, întărindu-şi poziţia într-un război al informaţiei, conform publicaţiei online theconversation.com

Dan Kuehl de la  Universitatea Naţională de Apărare din SUA a definit războiul informaţional ca fiind „un conflict sau o luptă între două sau mai multe grupuri care se defăşoară într-un mediu informaţional”. Am putea spune că este un mod mai pompos de descrie hacking-ul, dar de fapt este mult mai periculos şi sinistru decât acesta.

Războiul informaţional este un război format din atacuri electronice, cibernetice şi psihologice, măsuri folosite atât pentru a ataca cât şi pentru apărare

Liderii occidentali investec foarte mulţi bani ca să îşi dezvolte capacităţi  informatice comparabile cu cele ale Chinei şi SUA, îşi stabilesc sedii militare pentru atacuri cibernetice, îşi apără proprile reţelele de comunicaţii electronice şi îşi exploatează vulnerabiltăţile pentru a le îmbunătăţii. Războiul infomaţional este format dintr-un război electronic şi unul cibernetic la care se adugă şi aşa numitele „psy-ops”, adică operaţiuni psihologice, care constă în diseminarea  unor infomaţii, inamicului, cu scopul de a-i modela comportamentul şi de al influenţa. Aceste operţiuni vor constitui o parte important din toate războaiele care vor avea loc în viitor.

Anatomia războiului informatic

Libera circulaţia a informaţiilor între naţiuni este esenţială pentru afaceri, relaţii internaţionale şi coeziune socială, la fel de mult pe cât este de importantă informaţia pentru o forţă militară care  luptă într-un război. Comunicare în ziua de astăzi se bazează mult pe folosirea internetului sau a diferitelor părţi din spectrul electromagnetic (cum ar fi undele radio) prin reţele de comunicare terestră sau prin reţelele satelit, plasate în spaţiu. Trăim într-o lume în care suntem dependeţi de multe conexiuni, ceea ne face vulnerabili şi expuşi la instabilitate şi haous.

Războiul electronic este folosit pentru a distruge sau neutraliza aceste transmisii electromagnetice. Acestea măsuri electronice pot fi folosite pentru a paraliza sau bruia echipamentele miliare de comunicare sau sistemele de orientare a armelor. În războiul electronic poate fi blocat sistemul de control al traficului aerian sau a traficului feroviar, sisteme concepute pentru a evita accidentele de orice fel. Bruiajul sau distrugerea acestor sisteme de control ar provoca un adevărat haos.

Atacurile cibernetice pot fi direcţionate împotriva companiilor de apă, gaz şi electricitate sau către producţia de produse agroalimentare.

Ne-am obişnuit deja cu atacurile hackerilor asupra unor reţele de pe internet, care fac imposibil pentru victimă să îşi deruleze afecerea. Atacurile hackerilor strică reputaţia companiilor şi cauzează pierderi financiare, dar dacă, spre exemplu, atacurile ar fi concentrate împotriva bursei de valori, ar provoca pierderi financiare masive. Atacurile cibernetice pot fi direcţionate şi spre companiile industriale care asigură apă, gaz şi electricitate sau către producţia de produse agroalimentare. Aceste atacuri au capacitatea de a afecta în mod direct o întreagă ţară, ba chiar să pună vieţile oamenilor în pericol. 

„Psy-ops” sau operaţiunile psihologice au menirea de a degrada starea de bine sau starea morală a cetăţenilor unei ţări. Acest lucru se realizează prin diseminarea unor informaţii fasle, a unor zvonuri care să inducă o stare de frică, prin intermediul social media sau  mass-media. Nivelul mare de conectivitate este un atuu pentru o ţară, dar care poate fi folosit în dezavantajul ţării dacă cetăţenii suni expuşi constant la mesaje care îi dezinformează şi îi sperie, răspândit rapid teamă şi generând panică.

Războiul informaţional a izbucnit deja

Rusia este supsectată că a lansat mai multe atacuri sofisticate non-letale asupra vecinilor săi, spre exemplu împotriva Estoniei, a Georgiei şi a Ucrainei care s-au confruntat cu  mai multe atacuri cibernetice şi electonice violente şi au fost supuse la operaţiuni psihologice.

Ba chiar mai multe, există suficiente dovezi pentru a demonstra că o ţeavă de gaz din Giorgia a expodat din cauza ruşilor care au folosit un virus pe calculator care a făcut să crească presiunea gazului până când a explodat ţeava.

Chiar şi Statul Islamic a demostrat că ştie cum să se folosească de social media pentru a manipula oamenii într-un război de operaţiuni psihologice care să genereze frică. ISIS ştie că  „cheia succesului” este să câştige războiul informaţional motiv pentru care îşi întăresc capacităţile de a duce un război electronic şi cibernetic.

Un răspuns la războiul neconvenţional

Ca răspuns la ameninţarea războiului informatic armata britanică şi-a format două noi unităţi de luptă „77th Brigade” care se ocupă de operaţiunile psihologice şi „1st Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Brigade” care combină războiul electronic cu operţiuni de spionaj. În plus a recrurtat sute de experţi în informatică care sunt în rezervă, şi antrenaţi de către „GCHQ’s Joint Cyber Unit. ”

Acestea sunt mişcări în direcţia cea bună, dar abordarea este prea fragmentată, conform  publicaţiei theconversation.com. Armata SUA este pregătită în caz de război informaţional să se apere de atacuri cibernetice şi să ofere sprijin pentru operaţiunile militare de urgenţă, dar nici SUA şi Marea Britanie nu sunt pregătite pentru ameninţări la infrastructura civilă.

Războiul informaţinal nu a fost înţeles în toate aspectele sale, iar acest lucru poate afecta siguranţa cetăţenilor. Guvernele occidentale nu au reuşit să înţeleagă pe deplin vulnerabilitatea comunicaţiilor electronice şi  riscurile enorme la care este supusă populaţia dacă transporturile sau infrastructura sunt slab protejate de atacurile informaţionale. 

Atât SUA cât şi Marea Britanie ştiu că tacticile Rusiei combină mai multe aspecte din războiul informaţional cum ar fi contra-spionaj, spionaj, război economic şi sponsorizarea unor surse pentru  a acţiona numele lor.

Trebuie să înţelegem mai bine întregul domeniul de aplicare a războiului informaţional în măsura în care acesta evoluează, şi să identificăm proprile puncte vulnerabile pentru a putea implementa o strategie de apărare. Pentru că adeversarii nu  sunt contrânşi de coduri etice sau juridice şi ne vor exploata vulnerabilităţile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO