Business Internaţional

Valentine's Day ii costa pe americani 13 mld. euro

14.02.2005, 00:00 16



Conform unui raport realizat de Federatia Nationala de Retail din Statele Unite, in acest an americanii vor cheltui 97 de milioane de dolari (76 mil euro) de Valentine's Day, suma totala estimata ridicandu-se la 13,19 miliarde de dolari (10,3 mld euro), cu doar un procent mai mult decat anul trecut, relateaza revista Forbes. Cele mai populare cadouri sunt felicitarile, urmate de flori, bomboane si seri romantice.



In mod sigur o duzina de trandafiri, o cutie de ciocolata si chiar o cina in doi, nu pot concura cu un weekend in Paris de exemplu. Cu siguranta costul unei calatorii de doua zile la Ritz, cu zborul inclus, poate depasi cu usurinta 5.000 de dolari (4.000 euro), dar gestul va fi cu siguranta apreciat. Iar deprecierea dolarului fata de euro usureaza si mai mult buzunarele romanticilor.



Dar banii nu pot cumpara dragostea, asa ca nu este intotdeauna importanta suma cheltuita si modul si locul in care se cheltuieste. Hotelurile romantice, indiferent daca se afla intr-un oras elegant sau pe o plaja uitata de lume, au fost proiectate tinandu-se cont de intimitate. Acestea sunt locuri in care camerele au ceva special, fie o piscina privata intr-o gradina tropicala din Bali sau o terasa eleganta cu privire la Grand Canal din Venetia. In hotelurile romantice oamenii de afaceri nu se plimba cu laptop-uri pe hol si nimeni nu vrea sa stie unde este centrul de conferinte, clientii beneficiind de room service 24 de ore pe zi, nefiind astfel nevoiti sa iasa din camera.



Bobby Bowers, analist la Smith Travel Research, previzioneaza ca in acest an rata de ocupare nu se va ridica la nivelul din 2003. Acest lucru nu se datoreaza scaderii apetitului americanilor pentru sejururi romantice, ci zilei de luni in care pica sarbatoarea. Anul trecut Valentine's Day a picat intr-o sambata, ceea ce a favorizat un weekend prelungit. Astfel pentru perioada 9 februarie-15 februarie 2004, rata ocuparii hotelurilor din SUA a fost de 62,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO