Business Internaţional

Vanzarile de pe pietele emergente vor incetini, spune seful Renault

25.08.2008, 18:33 17

Renault, cel de-al doilea producator francez de automobile ca marime, se asteapta ca rata de crestere a vanzarilor pe pietele emergente sa se diminueze la 10% anul viitor, aproape jumatate din rata estimata pentru 2008, scrie Bloomberg.
"Exista semne care sa indice faptul ca vanzarile de pe pietele tarilor emergente vor continua sa creasca, insa intr-un ritm mai incet", a declarat Carlos Ghosn, directorul executiv al Renault. "Pietele emergente au compensat vanzarile scazute de pe pietele mature anul trecut, scenariu inca valabil si astazi."
Ghosn a adaugat ca se asteapta ca ritmul de crestere a vanzarilor pe piata chineza sa nu depaseasca 10% anul viitor, in timp ce cererea din Rusia si din Orientul Mijlociu este estimata sa creasca intr-un ritm mai alert.
Renault are in plan lansarea unor modele noi si cresterea productiei pe piete precum Brazilia, deoarece incetinirea economiilor si cresterea ratei somajului au condus la o scadere a cererii in Europa si anumite parti din Asia.
Inmatricularile auto in Europa au coborat cu 2% in prima jumatate a anului, conform Asociatiei Producatorilor Europeni de Automobile. Pentru aceeasi perioada, vanzarile au crescut in Brazilia cu 30%. Productia Renault din Brazilia este asteptata sa creasca la 200.000 de vehicule pana in 2010, de la 156.000 de automobile pe an, cat inregistreaza momentan. Brazilia este o piata atractiva datorita cresterii economice record si politicii relaxate de creditare ce permite cresterea cererii pentru bunuri durabile ca vehicule, computere si electronice.
Anfavea, asociatia producatorilor auto din Brazilia, previzioneaza vanzari record anul acesta - de pana la 3,06 milioane de vehicule - cu 24% mai mult fata de anul precedent. Nu se asteapta o contractare a vanzarilor pana in 2010.
Renault a investit intre 2005 si 2009 421 mil. euro pe piata din Brazilia pentru a introduce noi modele si pentru a majora capacitatea de productie. Estimarile vanzarilor pentru 2008 au urcat de la 106.000 de unitati la 130.000. Producatorul francez - pe locul cinci intre fabricantii de automobile din Brazilia - a inregistrat o dublare a vanzarilor pe aceasta piata in primele sapte luni ale anului.
Actiunile Renault s-au majorat la sfarsitul saptamanii trecute cu 4,7%, respectiv 2,66 euro, pana la o valoare de 59,16 euro la Bursa din Paris. De la inceputul anului actiunile Renault au scazut cu 39%. Aceasta scadere depaseste declinul de 23% inregistrat de indicele Bloomberg Europe Autos.
Tot Ghosn anunta luna trecuta ca va renunta la unele modele, ca va reduce productia de automobile in Europa si ca vor fi reduse cu 10% costurile care nu au legatura cu procesul de productie. El a mai declarat ca va fi amanata temporar dezvoltarea unei noi serii de masini de teren, urmasele modelului minivan Espace.
Pe fondul cresterii costurilor la materii prime si a vanzarilor auto deloc promitatoare in Europa compania Renault s-a vazut obligata sa reduca tinta de vanzari pentru anul 2009 cu 10% si sa se dispenseze de 6.000 de locuri de munca pentru a atinge cifrele de profit stabilite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO