Business Internaţional

Verzii germani: supermarketurile au prea mare putere în faţa fermierilor, cinci lanţuri de retail au 75% din piaţă, prea mult

Verzii germani: supermarketurile au prea mare putere în...

Autor: Catalina Apostoiu

12.01.2024, 00:05 233

În condiţiile în care fermierii germani îşi continuă uriaşele protes­te care duc la blocaje de trafic în întreaga ţară, un număr în creştere de voci din cadrul Verzilor, partea coa­liţiei de guvernământ din Germania, dau vina pe politicile de preţ ale marilor lanţuri de supermarketuri pentru situaţia economică precară a multor ferme, scrie Euractiv.

De la începutul săptămânii, fer­mi­erii blochează străzile ţării inten­ţio­nând să pună presiune pe guvern să menţină subvenţiile pentru moto­rină. Însă, deşi multe zone au fost în întregime blocate, Verzii se opun unor noi modificări ale compromi­sului bugetar atins cu greu după ce schimbări menite să-i calmeze pe fermieri au fost deja anunţate săptă­mâna trecută.

Pentru a abate atenţia de la sub­venţii, un număr în creştere de Verzi dau acum vina pe lanţurile de super­marketuri, spunând că acestea îi forţează pe fermieri să accepte pre­ţuri reduse, făcându-i astfel depen­denţi de subvenţii.

„Puterea supermarketurilor este deo­sebit de mare în Germania“, a de­clarat Anna Cavazzini, membră a Par­lamentului European din partea Ver­zi­lor, adăugând că în Germania trei sferturi din piaţă este împărţită între doar cinci companii. „Acest lucru du­ce la presiuni pe preţuri şi subminează concurenţa“, a adăugat aceasta.

Ministrul german al agriculturii Cem Ozdemir, de asemenea din par­tea Verzilor, făcuse anterior comen­ta­rii similare, acuzând guvernul con­ser­vator anterior de „slăbirea puterii de piaţă a fermierilor şi întărirea altora“.

Ministerul acestuia încearcă în prezent să determine cum pot fi susţinuţi producătorii de lactate prin intervenţie pe piaţă pentru a obţine preţuri mai bune, a declarat un purtător de cuvând al ministerului.

„Îmbunătăţiri semnificative“ au avut deja loc, a declarat Cavazzini, re­marcând că noi măsuri sunt nece­sare pentru a se asigura că „fermierii nu mai sunt obligaţi să-şi vândă produsele sub cost“.

Totuşi, potrivit lui Justus Haucap de la Universitatea Heinrich Heine din Dusseldorf, discuţiile despre pu­te­rea supermarketurilor în dezbate­rile actuale par a fi mai degrabă o diversiune.

„Preţul nu este stabilit în sectorul de retail alimentar din Germania, ci pe pieţele europene sau chiar globale“, a declarat Haucap pentru Euractiv, adăugând că „tindem să avem supraproducţie în Germania, alimentată de ani de subvenţii“.

Acuzaţii că fermierii germani sunt la mâna supermarketurilor şi industriei alimentare în general au fost lansate şi în 2020, când fermierii s-au angajat în proteste similare celor din prezent.

Potrivit Deutsche Welle, Kirsten Tackmann din cadrul partidului socialist a pus criza de atunci pe eşecul guvernului în a soluţiona inegalităţile de piaţă, dintre marii retaileri şi businessurile agricole locale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO