Business Internaţional

Veşti bune din SUA şi China: creşte producţia

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

02.09.2010, 23:25 24

Ritmul de creştere a activităţii din industrie s-a acceleratluna trecută, atât în Statele Unite, cât şi în China, sfidândsemnele în creştere privitoare la încetinirea redresării economieimondiale şi întărind încrederea investitorilor, scrie The WallStreet Journal.

Institutul american pentru managementul desfacerii a anunţat ocreştere a indicelui producţiei până la 56,3 puncte în august, dela 55,5 puncte în luna anterioară. Un indice asemănător din China aavansat uşor, la 51,7 puncte de la 51,2 puncte în aceeaşi perioadă,în timp ce indicii din Europa au înregistrat scăderi.

Economia americană se confruntă cu un declin al pieţeiimobiliare şi o rată ridicată a şomajului, însă rapoartelefabricilor americane şi chineze au readus optimismul printreinvestitori.

"Veştile sunt foarte bune, atât pentru procesul de redresare aeconomiei americane, cât şi a celei mondiale", a declarat BrianBethune, economist în cadrul IHS Global Insight. Deşi există semnecă redresarea a încetinit, cifrele din industrie arată că acesta nua stopat, a adăugat Bethune.

O parte a creşterii indicelui sectorului de producţie a derivatdin performanţa îmbunătăţită a industriei auto, spun analiştii.Mulţi producători au rămas prudenţi, aşteptând semne mai clareprivitoare la soliditatea redresării.

Revirimentul sectorului de producţie este de asemenea strânslegat de creşterea la nivel mondial, în special din Asia.

Economiştii deveniseră îngrijoraţi că o recentă încetinire aritmului de creştere din această regiune ar avea impact asuprasistemului de producţie mondial. De aceea, investitorii au salutatraportul privitor la avansul indicelui chinez, după trei luni descăderi.

Cu siguranţă însă, perspectivele privitoare la industrie diferăla nivel mondial. Creşterea sectorului britanic a încetinitdramatic în august, în timp ce cea din zona euro a încetinit pânăla cel mai slab ritm din ultimele şase luni. Indicele zonei euro acoborât la 55,1 puncte în august, de la 56,7 puncte în iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO