Business Internaţional

Vivendi are probleme cu fiscul

03.04.2003, 00:00 13

Internal Revenue Service (IRS), fiscul american, ar putea obliga compania Vivendi Universal sa plateasca penalitatI in valoare de 2,48 miliarde de euro, relateaza Financial Times.
Aceasta potentiala plata, mostenita din anul 2000, odata cu achizitionarea companiei canadiene Seagram din sectorul bauturilor si media, ar putea constitui o noua problema financiara pe langa cele cu care grupul francez de media se confrunta deja.
Problema este legata de vanzarea de catre Seagram a 156 milioane de actiuni DuPont inapoi catre grupul american de produse chimice in anul 1995, cu cinci ani inainte de achizitionarea companiei Seagram de catre Vivendi.
Vivendi a facut apel la Internal Revenue Service, dar a precizat ca a constituit provizioane pentru intreaga suma.
IRS a cercetat situatia platilor de impozite efectuate de Seagram in legatura cu vanzarea de actiuni DuPont din 1995. Drept urmare, institutia solicita plata unor impozite suplimentare de 1,5 miliarde de dolari si plata unor dobanzi in valoare de 1,2 miliarde de dolari pe perioada 1995-martie 2003.
In urma unor scheme financiare, cele doua companii, Seagram si DuPont, au reusit sa evite plata unor impozite pe aceasta perioada.
Pe langa aceasta amenda, Vivendi ar putea fi nevoita sa plateasca 2 miliarde de dolari fostilor detinatori ai Seagram, familia Bronfman, cat si o suma cuprinsa intre 1 si 2 miliarde de dolari magnatului media Barry Diller.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO