Business Internaţional

Vivendi isi cauta cumparatori in Valea Soarelui

09.07.2003, 00:00 15



Inconjurata de munti de peste 3.000 de metri si de padurile Salmon-Challis si Sawtooth, situata in apropierea raului Big Wood River, Valea Soarelui (Sun Valley) este un loc de vis. Mai ales in privinta tranzactiilor media.



Trei din cei sase actionari ai Vivendi Universal SA se vor intalni saptamana aceasta cu prilejul conferintei Allen&Co din Sun Valley, Idaho. Centrul atentiei il va reprezenta cea mai importanta tranzactie din domeniul mediatic de la formarea AOL Time Warner in 2001.



"Cand vanzarile de active de la Vivendi Universal Entertainment intra in cea de-a doua runda, poti paria ca, dintr-o lista de cinci subiecte, acesta va fi unul din cele mai discutate, daca nu chiar primul. Fiecare analist de pe Wall Street va urmari indeaproape aceasta conferinta," a afirmat analistul David Miller din cadrul Sanders Morris Harris.



Presedintii Liberty Media, John Malone, Viacom, Sumner Redstone si Edgar Bronfman Jr., toti au actiuni la holdinguri care includ studiourile Universal, parcuri de distractii si canalele prin cablu USA si Sci Fi. Acestia si-au planificat ca,an decursul celor cinci zile, sa discute problemele din industria mediatice, sa asculte discursuri ale expertilor si chiar ale rivalilor, si sa participe la jocuri in aer liber alaturi de directorii mai multor companii. Printre acestia se vor numara fondatorul Microsoft, Bill Gates, presedintele Berkshire Hathaway, Warren Buffet, precum si investitorul media, Haim Saban.



Conferintele de la Sun Valley si-au castigat reputatia de intalniri in cadrul carora se stabilesc afaceri media. Acesta a fost si cazul celor de la Walt Disney care in 1996 au decis cumpararea Capitol Cities/ABC.



"Se poate vorbi de o istorie foarte bogata a afacerilor care s-au discutat la conferintele Allen&Co. Aceasta companie este considerata drept un venerabil investitor in media," a spus Miller.



Presedintele Vivendi Universal Entertainment, Ron Meyer va iesi, insa, la pensie. Acelasi lucru se va intampla si cu presedintele InterActiveCorp, Barry Diller care detine personal 1,5% din actiunile Universal. Comapania pe care o conduce poseda 4,5% din actiunile Universal.



Ceilalti trei potentiali cumparatori, General Electric, ramura a NBC, Kirk Kerkorian din cadrul Metro-Goldwyn-Mayer sau miliardarul Marvin Davis, nu vor lua parte la aceasta intalnire.



Lista invitatilor



La fel ca in anii trecuti, purtatorii de cuvant ai Allen&Co nu au facut publica lista invitatilor. Directorul general, Herbert Allen III i-a rugat personal pe invitati sa nu-si dezvaluie identitatea. in caz contrar, acestia nu vor mai participa la alte conferinte.



Analistul independent pe probleme de media, Hal Vogel a declarat ca importanta conferintei din Sun Valley ar putea fi supraestimata deoarece tranzactiile, cum a fost cea referitoare la cumpararea ABC de catre Disney, necesita pregatiri intense.



"Cei de la Disney au avut o echipa de profesionisti in Master Business Administration care au studiat Capitol Cities/ABC cu cateva luni inainte" de conferinta, a precizat Vogel.



Dar printre invitatii care vor participa in mod sigur la intalnire se numara directorii executivi de la Intel, Craig Barrett, si de la Starbucks, Howard Scultz



Cu toate acestea, se stie ca directorii care se intrunesc in cadrul multiplelor evenimente mondene pregatesc, adesea, terenul pentru viitoarele tranzactii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO