Business Internaţional

Vivendi scoate profit din apa

05.03.2003, 00:00 20

Vivendi Environnement, grupul francez de utilitati publice, a anuntat obtinerea de profit, pentru prima data dupa desprinderea de Vivendi Universal, care a avut loc anul trecut, informeaza Financial Times.
Costurile foarte reduse ale datoriei, la care se adauga reducerea impozitarii au condus la un profit net de 339 milioane euro, comparativ cu pierderea de 2,25 miliarde euro din 2001.
Compania a reusit sa-si reduca si datoriile cu 8,4%, la 13,1 miliarde euro. Performanta s-a datorat unei cresteri cu 13% a cash-flow-lui operational, concedierilor, care au adus 1,7 miliarde euro si sporirii capitalului cu 1,5 miliarde de euro.
Actiunile Vivendi Environnement, care au pierdut anul trecut 25% din valoare, au inceput sa recupereze, inregistand ieri o crestere de 2,5%.
Grupul francez a fost puternic afectat de ingrijorarea investitorilor privind marimea datoriei acumulate, corelate cu aparitia anunturilor de restructurare la principalul rival national, compania Suez.
In luna noiembrie a anului trecut, Vivendi Universal a incheiat desprinderea de Vivendi Environnement prin vanzarea a jumatate din actiunile detinute in cadrul grupului de utilitati publice unui consortiu format din 17 institutii franceze de prim rang. Acestea au primit si optiunea de cumparare a restului de actiuni.
Compania previzioneaza continuarea cresterii cash-flowlui operational, care, impreuna cu strategia de investitii adoptata si cu un management activ, vor duce la reducerea datoriilor acumulate.
"Ajungerea la scadenta a unor contracte incheiate recent si permanenta imbunatatire a serviciilor oferite clientilor vor contribui la cresterea randamentului capitalului investit", anunta compania.
Grupul francez si-a unit fortele cu banca Royal Bank of Scotland in incercarea de a inlatura obiectiile guvernului britanic in ceea ce priveste achizitia companiei Southern Water, una din cele mai mari companii de apa si canalizare din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO