Business Internaţional

Vlad Ţepes, inclus într-un top al celor mai sângeroşi conducători din istorie

Vlad Ţepes, inclus într-un top al celor mai sângeroşi...

Autor: Alexandra Marcu

11.10.2015, 00:00 604

Vlad Ţepeş a fost inclus de Business Insider într-un top al celor mai sângeroşi lideri din lume din toate timpurile. Deşi validitatea şi virtutea unor agende politice a unor lideri este discutabilă, metodele prin care reuşesc să facă lucrurile sunt destul de clare, mult mai puţin supuse interpretărilor, scrie Business Insider. Indiferent cât de mult este învăluit în metafore un lider de către istorici, construirea unui turn din oameni cimentaţi cu cărămizi şi mortar poate fi considerat destul de brutală. Business Insider a alcătuit o listă cu cei mai sângeroşi lideri din toate timpurile. Printre ei se numără Ginghis Han, mongolul care a creat unul dintre cele mai vaste imperii. A fost caracterizat drept brutal, iar istoricii au punctat în repetate rânduri măcelul civililor din zonele cucerite. Conform istoricilor, aproximativ 15 milioane de oameni şi-au găsit sfârşitul în urma campaniilor mongole ale lui Ginghis Han.

Julius Cezar Augustus a devenit popular imediat după ce a eliberat deţinuţii şi a eliminate taxele inflexibile, dar la puţin timp s-a îmbolnăvit şi nu a mai fost la fel de paşnic. El şi-a omorât rivalii politici, forţându-i pe părinţii acestora să fie prezenţi la execuţie şi s-a declarat un Dumnezeu în viaţă. Conform istoricului roman, Sueronius, Julius Cezar ar fi întreţinut relaţii sexuale cu soririle lui, le-a obligat să se prostitueze, a violat şi omorât oameni şi şi-a “transformat” calul într-un preot. Se crede că a fost înjunghiat de 30 de ori de un grup de soldaţi.

Când Vlad Ţepeş sau Vlad Drăculea a devenit conducătorul principatului Ţării Româneşti, a invitat toţi rivalii lui la un banchet unde i-a înjunghiat şi i-a tras în ţeapă, pentru că aceasta era metoda lui preferată de tortură. A fost căsătorit de trei ori: întâi cu o nobilă din Transilvania - Cnaejna Bathory, apoi cu Jusztina Szilagyi şi apoi cu Ilona Nelipic, verişoară a lui Matei Corvin.

A avut cinci copii, patru băieţi şi o fată: Radu şi Vlad din prima căsătorie, Mihail şi Mihnea cel Rău din a doua şi Zaleska din a treia căsătorie. Porecla Ţepeş i s-a atribuit de pe urma execuţiilor frecvente prin tragere în ţeapă pe care le ordona. Chiar turcii îl denumeau Kazıklı Bey, (Prinţul Ţepeş). Acest nume a fost menţionat pentru prima oară într-o cronică valahă din 1550 şi s-a păstrat în istoria românilor, precizează Wikipedia.

Cezar Ivan al-IV-lea sau Ivan cel Groaznic a fost primul ţar cneaz care a fost încoronat “ţar” când avea doar 16 ani. După moartea primei soţii, Ivan a devenit “regele terorii” după ce a început să omoare cele mai înstărite familii de boieri. După ce s-a recăsătorit cu cea de-a doua lui soţie, au avut împreună un băiat care a murit la câteva săptămâni de la naştere. Femeia a murit otrăvită când avea doar 25 de ani.

Regina Maria I a Angliei era cunoscută pentru faptul că le ademenea pe fetele tinere în castelul ei şi le promitea că le oferă posturi de menajere, dar apoi le tortura până la moarte. Conform datelor, Maria I a omorât peste 600 de tinere, iar metodele ei de tortură erau din cele mai diverse, le introducea ace sub unghii, le smulgera bucăţi de carne de pe corpurile lor, le acoperea trupurile cu miere şi apoi dădea drumul albinelor să le înţepe şi de obicei, făcea baie în sângele virginelor pentru a se păstra tânără şi frumoasă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO