Business Internaţional

Volkswagen scade la bursa pe fondul previziunilor financiare pesimiste

27.11.2003, 00:00 24



Actiunile companiei Volkswagen, cel mai mare producator european de autovehicule, au scazut cu 1,8%, ieri, pe fondul speculatiilor cu privire la problemele cu care se va confrunta compania pe piata americana, in 2004.



Pe parcursul sedintei bursiere, cotatia s-a redresat, pierderile fiind atenuate la 0,74%, comparativ cu ziua anterioara.



O serie de operatori au explicat ca declinul este o reactie la interviul publicat de Bloomberg News, in care directorul executiv al Volkswagen, Bernd Pischetsrieder, a anticipat ca vanzarile din Statele Unite "vor scadea semnificativ" anul viitor.



El a explicat ca estimarile iau in calcul aprecierea monedei euro fata de dolar, ofertele financiare atractive lansate de companiile concurente, precum si modele invechite prin care Volkswagen este prezent pe cea mai importanta piata auto din lume.



Problemele financiare anticipate de grupul german in 2004 au fost evidentiate deja in raportul cu rezultatele din trimestrul la treilea, prezentat la sfarsitul lunii octombrie.



"Razboiul preturilor si continuarea procesului de modernizare a modelelor auto vor diminua substantial vanzarile de anul viitor din Statele Unite. Nu vom obtine pe aceasta piata un profit mai mare decat in 2003", a apreciat Pischetsrieder.



Reprezentantii grupului german au refuzat sa comenteze aceste declaratii.



"Anuntul are impact negativ. Poate ca au mai afirmat acest lucru si inainte, dar repetarea sa nu este un lucru foarte bun si planeaza asupra actiunilor", a apreciat un operator bursier.



Statele Unite reprezinta pentru Volkswagen una dintre cele mai importante piete de export. In ultimii ani, vanzarile din aceasta tara au contribuit cu peste zece procente la cifra de afaceri globala.



"Aceasta previziune era anticipata de mai multa vreme, din cauza modelelor Volkswagen din generatia veche. Cererea pentru autovehiculele Passat si Jetta, cele mai importante modele prezente pe piata americana, s-a epuizat, iar noul Golf va intra in sistemul de distributie din SUA abia la inceputul lui 2005", a aratat Patrick Juchemich, analist la Sal Oppenheim din Frankfurt.



Conducerea Volkswagen preconizeaza ca profiturile companiei se vor injumatati, in acest an, din cauza deteriorarii cererii, a cresterii monedei unice europene si a unor probleme operationale consemnate de subsidiara din Brazilia. Rezultatele financiare s-ar putea imbunatati satisfacator abia in 2005.



De la inceputul acestui an, actiunile companiei Volkswagen au crescut cu 23,5%, performantele bursiere depasind rezultatele producatorilor rivali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO