Business Internaţional

Wal-Mart va cumpara un retailer din China pentru un miliard de dolari

18.10.2006, 18:50 16

Reprezentantii lantului de magazine Wal-Mart, cel mai mare retailer al lumii, au fost de acord sa cumpere Trust-Mart, un lant de magazine din China pentru suma de un miliard de dolari (797,3 mil. euro), scrie Bloomberg.
Aceasta afacere va trebui sa fie aprobata de autoritatile chineze, iar anuntul oficial al achizitiei va mai dura cateva saptamani. Huang Shiying, purtatorul de cuvant al grupului Trust-Mart, a confirmat faptul ca au avut loc discutii atat cu reprezentantii Wal-Mart, cat si cu alte companii din strainatate, dar ca inca nu a fost ales un cumparator si nici pretul final nu a fost decis.
Prin achizitia lantului Trust-Mart, compania va dubla numarul magazinelor Wal-Mart de pe piata de retail de 841 de miliarde de dolari (671,6 mld. euro) a Chinei. Expansiunea in cea
de-a patra mare economie a lumii ar putea neutraliza incetinirea vanzarilor de pe piata SUA si ar sustine cresterea veniturilor din strainatate dupa retragerea, de la mijlocul acestui an, din Germania si Coreea de Sud.
"Aceasta achzitie le va oferi mai multa putere pe o piata care va fi din ce in ce mai importanta pentru ei", a spus Patricia Edwards, un administrator de fond in valoare de 8,2 miliarde de dolari (6,5 miliarde de euro) pentru Wentworth, Hauser & Violich, companie cu sediul in Seatlle.
Oficialii Wal-Mart au achizitionat initial doar 31 de magazine de la Trust-Mart si gradual au crescut numarul de achizitii, ceea ce le-a oferit o stabilitate mai mare pe piata chineza decat rivalului lor, Carrefour.
Beth Keck, purtatorul de cuvant al celor de Wal-Mart, a refuzat sa comenteze aceste afirmatii.
Pe 16 octombrie, actiunile Wal-Mart au scazut cu 14 centi, pana la 48,32 de dolari (38,57 euro) la Bursa din New York, anul acesta actiunile inregistrand o crestere totala de 3,3%.
Oficialii Wal-Mart doresc sa genereze in China o treime din veniturile si profitul pe care le inregistreaza in strainatate, fata de o cincime cat genereaza in prezent. Aceasta achizitie a urmat vanzarii din iulie a magazinelor pe care compania le detinea in Germania, vanzare in urma careia a pierdut un miliard de dolari. In mai, grupul Wal-Mart a vandut si lantul de magazine pe care le detinea in Coreea de Sud.
"Am tinut legatura cu cei de la Wal-Mart si am trimis directorii nostri la sediul central al Wal-Mart din SUA pentru a invata mai multe despre companie", a declarat He Delai, asistentul presedintelui companiei Trust-Mart, Yu Delai. Unitate a companiei Chengda Group din Taiwan, Trust-Mart a inregistrat anul trecut vanzari de 13,5 miliarde dolari, vanzari si profit de mai putin de 1% din veniturile totale ale Wal Mart.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO