Business Internaţional

Warren Buffett este aproape de inca o afacere de anvergura in sectorul de reasigurare

30.10.2006, 20:50 16

Oracolul din Omaha a vazut o noua oportunitate in compania britanica Equitas, responsabila pentru preluarea datoriilor Lloyd's.
Warren Buffett invita adesea companiile care doresc sa faca parte din Berkshire Hathaway, compania lui de investitii, sa ia legatura cu el, scrie Financial Times.
"Daca aveti o afacere care corespunde criteriilor noastre, dati-mi un telefon", a afirmat legendarul investitor in cel mai recent raport anual al Berkshire. "Voi astepta langa telefon ca o adolescenta plina de sperante."
Cand a intrat in joc suma de 7 miliarde de dolari (5,6 miliarde de euro) pentru reasigurarea Lloyd, realizata de National Indemnity Company, o divizie a companiei Berkshire, Bufett juca rolul petitorului.
In acest an, l-a intrebat pe Ajit Jain, care supravegheaza activitatile de reasigurare ale Berkshire, daca ar putea sa studieze posibilitatea unei intelegeri cu Equitas, compania nelistata responsabila pentru datoriile Lloyd inainte de 1993. Intelegerea este ultima dintr-o serie de miscari curajoase ale lui Buffett pe piata reasigurarilor. Companiile acestuia si-au creat reputatia de a fi facut fata unor riscuri ridicate si complexe pe care altii le evita.
Cei doi au discutat posibilitatea unei intelegeri inca de acum cativa ani, dar au abandonat ideea dupa ce si-au dat seama ca datoriile sunt inca greu de cuantificat. Cand Equitas a publicat cele mai recente sume in iunie, au decis sa le mai vada inca o data.
Intr-un interviu pe care Buffett l-a acordat Financial Times a afirmat ca decizia de a studia o eventuala intelegere este o reflectie a succesului Equitas.
"Equitas a facut progrese in sensul ca si-a rezolvat un numar mare de intrebari din rapoartele de datorii", afirma el.
"Va trece mult timp de la moartea mea pana vom afla raspunsul final despre cum se desfasoara lucrurile. Dar este mai usor sa facem aceasta apreciere decat ar fi fost acum cinci ani."
Pana de curand, ideea ca cineva sa reasigure Equitas era de neimaginat. Cand a fost stabilita in 1996 ca parte a planului de a salva Lloyd's, multi au crezut ca incercarea va fi sortita esecului. Miscarea vine la cateva luni dupa ce Equitas a sarbatorit cea de-a zecea aniversare, sfidandu-i pe scepticii care credeau ca are putine sanse de supravietuire. Printr-o combinatie intre un management competent si mult noroc, compania a reusit sa-si reduca datoriile cu 4,4 mld. lire sterline (6,64 mld. euro) pana in martie 2006, fata de 15 mld. lire sterline cat era in 1996. La sfarsitul lui martie, surplusul necesar pentru operare al Equitas era de 458 mil. lire sterline.
Totusi pentru Lloyd 's Names, cei care au sustinut in mod traditional piata si ale carei datorii s-a stabilit sa fie coordonate de Equitas, acordul nu a furnizat niciodata ajutor intru-totul.
Daca Equitas ar fi dat gres, Names (asa cum sunt denumiti investitorii Lloyd's - n. red.) s-ar fi confruntat inca o data cu cereri nelimitate pentru activele lor. Intr-adevar, in fiecare an cele 28.000 de investitori care sunt in viata trebuie sa se adreseze Departamentului pentru Comert si Industrie al Marii Britanii, care a promis guvernului SUA sa tina socotelile in locul lor in cazul in care reclamantii ii vor trage in jos in viitor.
Daca intelegerea propusa de Buffett este completa, Equitas va ruga Curtea Suprema de la Londra sa transfere datoriile de la Lloyd's Names catre Berkshire.
"A considera Berkshire Hathaway forta din spatele problemelor ramase, care vor putea fi rezolvate intr-o perioada mai indelungata, elimina orice urma de ingrijorare pentru cei care sunt preocupati", a spus Buffett.
Chiar dupa prima etapa a tranzactiei, cand National Indemnity va furniza un plus de 5,7 mld. dolari (4,56 mld. euro) ca acoperire pentru reasigurarea Equitas, Buffett considera ca investitorii Lloyd's ar putea sa se relaxeze.
"Este o hotarare finala care-si va pune amprenta formala asupra transferului. Dar 5,7 mld. dolari este o suma mare, cu mult peste rezerve, si ca investitor as simti ca managerii de la Equitas au considerat aceasta problema prioritara."
Mai mult, intelegerea va lasa Equitas cu rezerve de aproape 150 mil. lire sterline. O parte din acestea vor fi necesare pentru a acoperi taxele legale, dar unele vor fi returnate catre investitori.
Posibilitatea unui esec al Equitas s-a intrevazut asupra Lloyd's mai mult in acest deceniu. Piata asigurarilor a negat in mod repetat orice raspundere pentru plangerile depuse inainte de 1993.
Dar decizia Lloyd's de a plati 90 mil. lire sterline catre Berkshire ca parte a intelegerii, si decizia firmelor de rating Standard & Poor's si Fitch de a considera imbunatatirea ratelor de creditare demonstreaza importanta miscarii lui Buffett. "Daca au gasit o solutie care sa puna capat intrebarii ce este de facut cu Lloyd's Names de dinainte de 1993, atunci merita sa se plateasca pentru asta", spune un analist. Acordul cu Equitas necesita o lunga asociere cu Lloyd's pentru Buffett, care, ca detinator al uneia dintre cele mai mari companii de asigurari din lume, a fost mereu interesat de piata.
Acum doi ani, Berkshire a preluat 25% dintr-o companie care dorea sa cumpere subscriitori ai politelor Lloyd's. Planul a fost neglijat, insa putini au fost cei care s-au indoit ca Buffett si Jain si-au ascutit simtul comercial. "Echipa Berkshire este fara indoiala una dintre cele mai autoritare echipe din lume in aceasta afacere, si au cel mai puternic bilant", a afirmat Michael Wade, persoana direct implicata in incercarea de achizitie.
Scott Moser, directorul executiv al Equitas, a spus ca "este un transfer de riscuri catre oameni care nu ar trebui sa accepte aceste riscuri ale conducerii din industrie".
In ciuda importantei intelegerii pentru Lloyd's Names, nu se pune problema ca intelegerea lui Berkshire cu Equitas sa fie motivata in principal de posibilitatea de a obtine profit.
"Berkshire va pute obtine sume importante din aceasta intelegere", a observat un veteran de la Lloyd's. "Nu este implicat niciun sentiment.
Dar Buffett insista ca executivul de la Equitas sa porneasca o intelegere mai dura pentru a scadea activele pe care Berkshire le va prelua la 172 mil. de lire sterline.
"In final este acceptat oricare alt premiu al asigurarii: asiguratorul nu se gandeste niciodata ca obtine destul, iar asiguratul se gandeste mereu ca a platit prea mult. Aceasta este natura asigurarii".
El a confirmat ca Equitas a facut pasi importanti in dirijarea datoriilor fiind responsabil pentru incercarea de a face fata unui numar mare de reclamatii legate de expunerea la poluarea si azbest din SUA, acum cateva decenii, unele dintre acestea ramanand nerezolvate. Dar el a accentuat nesigurantele cu care inca se confrunta. "Cand iei o carte cu mii de polite care au fost scrise pe parcursul mai multor ani, este surprinderea cea care te ingrijoreaza. Si nici un numar de datorii rezolvate nu-ti poate da asigurare 100% despre asta."
Una dintre aceste nesigurante este aceea ca reclamantii, care anterior au incheiat datoriile cu Equitas, vor incerca sa-si redeschida cazul acum ca sunt implicate buzunarele adanci ale Berkshire. Directorul Equitas afirma ca oricare astfel de reclamatii sunt "neintemeiate", dar Buffett recunoaste ca Berkshire va gasi negocierile viitoare mult mai dificile.
"Indeosebi in primele zile ale Equitas cred ca acei oameni, cand stabileau intelegeri cu ei, ar fi putut fi indemnati, intr-o anumita masura, de numeroasele intrebari care se ridicau deasupra Equitas la acea vreme. Deci aveau un avantaj in negocierile anterioare pe care noi nu-l vom avea."
Probabil acestea sunt tipurile de telefoane pe care Buffett va fi cel mai nerabdator sa le primeasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO