Business Internaţional

Washington-ul nu doarme noaptea - Mocneşte o nouă salvare a Wall Street-ului pe banii statului

Washington-ul nu doarme noaptea - Mocneşte o nouă salvare a Wall Street-ului pe banii statului

Autor: Alexandru Matei

05.10.2011, 15:10 953

Preşedintele băncii centrale a SUA Ben Bernanke s-a alăturat celor care sunt îngrijoraţi din cauza crizei datoriilor din Europa.

Dar de ce ar trebui America să fie atât de îngrijorată? Da, exportă în Europa, dar aceste exporturi nu se vor opri. Iar dacă se va întâmpla acest lucru, ponderea lor în economia americană este redusă.

Dacă vreţi adevăratul motiv intraţi pe firul banilor, scrie economistul şi fostul ministru al muncii în administraţia Clinton într-o opinie publicată pe site-ul Business Insider. Un default al Greciei (sau al Irlandei, sau al Spaniei, sau al Italiei, sau al Portugaliei) va avea acelaşi efect asupra sistemului financiar american ca şi implozia băncii Lehman Brothers: haos financiar.
Nu expunerea directă faţă de verigile slabe ale zonei euro este problema. De exemplu, Wall Street-ul a împrumutat numai 7 miliarde de dolari Greciei, conform datelor Băncii Reglementelor Internaţionale. Nu este mare lucru.

Dar un default al Greciei sau al unei alte ţări europene îngropate în datorii ar putea foarte uşor să îngenuncheze băncile germane şi franceze, care au împrumutat mult mai mulţi bani Greciei.

Şi aici intervin problemele Wall Street-ului, consideră Reich. Marile bănci de pe Wall Street au împrumutat masiv băncile franceze şi germane. Expunerea totală a Wall Street-ului faţă de zona euro se ridică la 2.700 mld. dolari. Expunerea faţă de Franţa şi Germania reprezintă aproape jumătate din această sumă.

Şi problema nu stă numai în împrumuturile acordate băncilor germane sau franceze. Wall Street-ul a asigurat sau a investit într-o mulţime de derivative cu origine în Europa, pe piaţa de energie, pe valute, dobânzi şi contracte swap pe valute. Dacă o bancă germană sau franceză cade efectele sunt incalculabile.

Dacă în urmă cu câteva luni criza din Europa nu era considerată o problemă pentru băncile americane, acum declaraţiile susţin altceva.

Din cauza crizei europene în SUA mocneşte o nouă salvare a Wall Street-ului cu bani de la contribuabili, de aceea America vrea ca Europa să îşi salveze ţările îndatorate, astfel încât băncile europene să nu se prăbuşească. Şi nu vor ca băncile europene să se prăbuşească pentru că şi Wall Street-ul se va prăbuşi, aşa cum s-a întâplat în urmă cu trei ani.

Una dintre ironii este că unele ţări europene s-au îndatorat pentru a-şi salva băncile în timpul precedentei crize, care a avut epicentrul în SUA.

Cu alte cuvinte, nu Grecia este problema. Nici Iralanda, Italia, Portugalia sau Spania. Adevărata problemă este sistemul financiar centrat pe Wall Street, trage concluzia Reich.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO