Business Internaţional

Wells Fargo si Bank One se inscriu in trend: profituri peste asteptari

23.10.2003, 00:00 20

Profiturile Wells Fargo si Bank One au crescut in al treilea trimestru al anului, pe fondul cresterii numarului de clienti de retail care au solicitat credite sau au constituit depozite. Ca si alte banci americane, ambele institutii au raportat ameliorarea calitatii creditelor acordate, in urma scaderii expunerii la credite neperformante.
La Wells Fargo, profitul net a crescut cu 8% fata de anul trecut, la 1,56 miliarde dolari, portofoliul de credite a crescut cu 21%, iar depozitele cu 17%. Banca a beneficiat de o relansare a refinantarilor ipotecare,  iar comisioanele din aceasta activitate au crescut cu 81%, la 773 milioane dolari. Veniturile bancare au crescut cu 19%, la 7,2 miliarde dolari, ceea ce a permis bancii sa creasca dividendul cu 50%.
In vreme ce portofoliul de credite de retail de la Wells fargo a crescut considerabil in dimensiuni, dar departamentul de credite comerciale nu s-a extins. Howard atkins, directorul financiar al bancii, a spus ca directorii Wells Fargo au auzit diverse zvonuri legate de revitalizarea planurilor companiilor legate de cheltuielile de capital, dar pana acum nu s-a observat nici o ameliorare reala.
Bank One, a sasea banca americana, a raportat o crestere de 7% a profitului net, la 883 milioane doalri, datorita extinderii retele de filiale. Banca a incercat sa atraga mai multi clienti de retail, punandu-le la dispozitie 39 de noi agentii bancare si 228 de bancomate, si angajand mai mult personal in departamentele de vanzari.
Profitul net din operatiuni bancare de retail a crescut cu 9%, la 392 milioane dolari, iar divizia de servicii integrate a inregistrat de asemenea o ameliorare a performantei. Profitul net s-a dublat, la 361 milioane dolari, datorita ameliorarii situatiei creditelor, a cresterii comisioanelor si a cresterii veniturilor provenite din tranzactii cu derivative. Totusi, situatia nu este la fel de optimista in cazul creditelor comerciale, deoarece cererea companiilor pentru credite a ramas la nivele scazute.
Profiturile grupului de carduri de credit a scazut cu 4% fata de anul trecut, la 285 milioane dolari, din cauza necesitatii constituirii de provizioane pentru acoperirea pierderilor potentiale din credite neperformante. Divizia de carduri de la Bank One este pe locul trei in ceea ce priveste emiterea de carduri, dupa Citigroup si MBNA.
Luna aceasta, bank One a inlocuit doi directori dupa ce o ancheta interna a descoperit ca banca acordase un "tratament perferential" unui fond speculativ, Canary Capital Partners, implicat in scandalul fondurilor de investitii de pe Wall Street.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO