Business Internaţional

Zentiva cere actionarilor respingerea ofertei PPF

23.06.2008, 19:14 20

Compania ceha Zentiva recomanda actionarilor sa respinga oferta de preluare inaintata de fondul de investitii PPF, considerand ca pretul de 950 de coroane cehesti (39,3 euro) pe actiune oferit subevalueaza valoarea si potentialul grupului farmaceutic.
Asta inseamna ca Zentiva prefera oferta facuta de grupul farmaceutic Sanofi-Aventis care este dispus sa plateasca un pret mai mare, de 1.050 coroane pe o actiune.
Decizia Zentiva a fost luata dupa analizarea ofertei si consultarea grupului financiar Merrill Lynch.
Oferta PPF subevalueaza atat valoarea actuala a companiei, cat si perspectivele privind performanta operationala, Zentiva anticipand venituri in crestere cu 20% si o pondere de 15% a profitului inainte de plata taxelor. In plus, conducerea Zentiva apreciaza ca prognoza pentru piata de medicamente generice din Europa Centrala si de Est indica un potential foarte bun de crestere.
Compania a calificat oferta ca fiind oportunista, PPF initiind procedura intr-o perioada in care cotatia actiunilor Zentiva este afectata de conditii generale, neprevazute, ale economiei Cehiei.
Totodata, producatorul de medicamente apreciaza ca prezentarea intentiilor fondului de investitii dupa o eventuala preluare este vaga si neconcludenta, si nu detaliaza explicit beneficii pentru actionarii, angajatii, clientii si partenerii de afaceri ai Zentiva.
"Credem cu tarie ca pretul oferit nu reflecta valoarea reala a Zentiva si perspectivele de viitor ale companiei. In concluzie, in baza evaluarilor si informatiilor prezentate in aceasta declaratie, Consiliul de Administratie recomanda actionarilor sa nu accepte oferta", a declarat presedintele companiei, Jiri Michal.
Zentiva a convocat o Adunare generala a actionarilor in 9 iulie, pentru a discuta cu investitorii pe marginea ofertei PPF, fara sa faca vreun comentariu privind intentiile Sanofi-Aventis.
In prezent, PPF detine, prin compania mixta Generali PPF Holding, un pachet de 19% din Zentiva, in timp ce Sanofi-Aventis are o participatie de 25%, fiind cei mai importanti actionari.
Zentiva are o pozitie dominanta pe piata medicamentelor generice din Cehia, Slovacia, Romania si Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO