Business Internaţional

Zona euro a avut un excedent comercial cu 70% mai mic in 2005 fata de 2004

22.02.2006, 21:06 21

Zona euro a inregistrat un deficit comercial de 0,9 miliarde de euro in luna decembrie, a anuntat Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene.

In aceeasi luna a anului anterior a fost inregistrat un excedent in valoare de 5,5 miliarde de euro. In noiembrie anul trecut, valoarea deficitului era estimata la 2,3 miliarde de euro, iar apoi a fost revizuita.

Pentru intregul an 2005, Eurostat a anuntat ca zona euro a inregistrat un excedent de 23,4 miliarde de euro, comparativ cu un excedent de 71,5 miliarde de euro in 2004.

Excedentul comercial inregistrat de zona euro a scazut dramatic anul trecut pe fondul cresterii pretului importurilor de petrol, indica cele mai recente date oficiale ale Uniunii Europene.

Exporturile au crescut cu 7% anul trecut fata de anul anterior, pana la 1,153 mii de miliarde de euro, in timp ce importurile au inregistrat o crestere de 12%, pana la 1,081 mii de miliarde de euro, conform unei prime estimari venite din partea biroului de statistica al Uniunii Europene.

O analiza a datelor din perioada ianuarie-noiembrie 2005 indica o crestere a deficitului energetic al zonei euro in 2005, in contextul in care valoarea importurilor a avansat pe fondul nivelului record al preturilor la petrol.

Intre timp, cele 25 de tari membre ale Uniunii Europene au inregistrat un deficit comercial de 106,4 miliarde de euro in 2005, cu mult peste valoarea de 62,9 miliarde de euro raportata in anul 2004.

Exporturile din tarile Uniunii Europene au crescut cu 10 procente in aceeasi perioada, pana la 1,067 mii de miliarde de euro, in timp ce importurile au consemnat o crestere de 14%, pana la 1,174 mii de miliarde de euro.

Exporturile au crescut cu 0,5% in decembrie, in timp ce importurile au avut o crestere de 3,5%.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a aratat ca datele economice recente confirma faptul ca tendinta de crestere economica a zonei euro se consolideaza, avertizand in acelasi timp ca rata inflatiei ar putea avansa pe termen scurt, relateaza Forbes.

"Privind in perspectiva, se mentin conditiile pentru o continuare a cresterii economice in zona euro", a declarat Trichet.

Presedintele BCE avertizeaza ca trebuie luate in considerare, totusi, unele riscuri, legate in special de preturile ridicate la petrol si de temerile privitoare la dezechilibrele globale.

Presedintele BCE a avertizat si in legatura cu o viitoare crestere a ratei inflatiei.

"In urmatoarele luni, ratele anuale ale inflatiei ar putea inregistra din nou o oarecare crestere pe fondul reluarii cresterii preturilor la energie".

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO