Business Internaţional

Zona euro a intrat în criză de timp, dar Franţa şi Germania încă ţin la secret marele plan discutat în weekend

 Zona euro a intrat în criză de timp, dar Franţa şi Germania încă ţin la secret marele plan discutat în weekend

Premierul britanic David Cameron: Zona euro mai are la dispoziţie câteva săptămâni pentru a evita un dezastru economic

Autor: Paul Comşa, Bogdan Cojocaru

11.10.2011, 00:03 956

Corul vocilor care pun în gardă Europa că mai are foarte puţin timp la dispoziţie să găsească o soluţie de durată pentru criza din zona euro devine tot mai gălă­gios, în timp ce Franţa şi Germania adâncesc şi mai mult incertitudinile care planează asupra viitorului uniunii monetare punând la secret planul lor de luptă.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au anunţat după reuniunea de la finele săptămânii trecute că sunt pregătiţi să recapitalizeze băncile europene cu probleme şi că au ajuns la un acord privind "un pachet de durată" pentru combaterea crizei datoriilor. Ei au refuzat însă să dea detalii, ceea ce sugerează că Franţa şi Germania, cele mai mari puteri economice ale UE, nu reuşesc să se înţeleagă privitor la detaliile planului.

Între timp, premierul britanic David Cameron i-a îndemnat pe liderii europeni să ia o atitudine mai dură, să folosească "o bazooka mare" pentru rezolvarea crizei, avertizând că altfel mai au la dispoziţie doar câteva săptămâni pentru a evita un dezastru economic, scrie Financial Times.

Premierul britanic vrea ca Franţa şi Germania să lase deoparte divergenţele şi să adopte până la finele anului un plan decisiv care să pună capăt incerti­tudi­nilor care sperie lumea financiară. Oficialul mai vrea ca Germania şi alte state europene să accepte creşterea puterii de creditare a fondului de salvare a zonei euro pentru a preveni ca problemele financiare ale Greciei să facă mai multe victime.

Marea Britanie acuză "un complot inspirat de Franţa"

Totodată, Cameron a cerut implementarea unor mecanisme care să protejeze interesele membrilor UE care nu fac parte din zone euro, precum Marea Britanie, în condiţiile în care zona euro devine mai integrată. Oficialul a detectat "un complot inspirat de Franţa" care discriminează centrul financiar londonez "doar pentru că acesta funcţionează în afara zonei euro", relatează FT.

Oficialul britanic este recunoscut pentru opoziţia dură faţă de propunerea Comisiei Europene de a introduce taxe pe tranzacţiile financiare la nivelul întregii UE, decizie care ar putea determina unele companii financiare să-şi transfere o parte din afaceri în alte regiuni.

Lipsa de acţiune ar putea trage zone euro într-o recesiune prelungită

Separat, compania de consultanţă Ernst&Young a avertizat că statele din zona euro vor trece prin doi ani de recesiune şi o nouă criză de lichiditate dacă liderii nu reuşesc să rezolve criza datoriilor şi declanşează un "default dezordonat", scrie The Telegraph. Un faliment în domino pornit din Grecia este cotat cu una din cinci şanse, dar resursele necesare pentru a preveni un dezastru şi a consolida băncile sunt semnificativ mai mari decât estimările curente. Potrivit analiştilor, resursele FESF trebuie să fie de şapte ori decât cele de 440 mld. euro de care fondul dispune în prezent pentru a se preveni contaminarea pieţelor financiare.

E&Y estimează că economia zonei euro ar putea să scadă cu 2% anul viitor şi cu 1% în 2013 dacă liderii europeni nu reuşesc să ia măsuri pentru a crea rezerva necesară de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO