Business Internaţional

Zona euro isi revine din amorteala, impulsionata de exporturi

19.05.2004, 00:00 19

Statele care impart moneda unica europeana au inregistrat o crestere economica de 0,6% in primele trei luni ale acestui an, depasind prognozele analistilor, de 0,5%, relateaza BBC News.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat ca cifrele reprezinta o dovada ca banca "a avut dreptate" anuntand o "redresare graduala " pentru zona euro.
Economiile Germaniei, Italiei si Frantei au avansat mai rapid decat anticipasera analistii, atenuand presiunile exercitate de politicieni, in special de cancelarul german Gerhard Schroder, asupra BCE, cerand diminuarea dobanzii de referinta. Banca Centrala Europeana a lasat neschmbata dobanda, la 2%, cu ocazia ultimei sedinte, urmatoarea fiind programata pe 3 iunie.
Analistii spun ca redresarea economica se datoreaza in primul rand exporturilor, in conditiile in care recenta apreciere a dolarului fata de euro a facut ca bunurile europene sa devina mai competitive pe pietele internationale. Cu toate acestea, consumul a ramas in urma, expertii avertizand ca inca exista indoieli in privinta sustenabilitatii relansarii economiilor europene.
Germania, cea mai mare economie a Europei, a crescut cu 0,4% in primul trimestru, ca de altfel si Italia si Olanda. Franta, singura tara care a raportat o crestere a consumului, a avansat cu 0,8% in primele trei luni ale anului.
Ieri, institutul german ZEW a anuntat ca in Germania, cea mai mare economie a zonei euro, increderea investitorilor in mediul de afaceri a atins in mai cel mai mic nivel din ultimele 10 luni, din cauza stagnarii consumului si a cresterii preturilor petrolului. Indicatorul ZEW a scazut la 46,4, de la nivelul de 49,7 atins in aprilie.
"Redresarea economiei este anemica, si va ramane asa", este de parere Joerg Kraemer, economist sef la Invesco Asset Management, in Frankfurt. "Datele promitatoare de pe primul trimestru se datoreaza numai exporturilor".



Petrolul ia o pauza
Pretul contractelor futures pe petrol au scazut ieri pentru prima data din ultimele sase zile, pe fondul temerilor tot mai accentuate in privinta unor eventuale intreruperi in furnizarea de titei dinspre Orientul Mijlociu si a insuficientei stocurilor de benzina din SUA.
Rafinariile americane si-au majorat gradul de utilizare a capacitatilor de productie la cel mai inalt nivel din ultimul an. Urmatorul raport emis de Departamentul Energiei va arata probabil o crestere a stocurilor SUA de titiei, benzina si produse derivate, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg News.
Petrolul Brent cu livrare in iulie se tranzactiona la 37,35 dolari/baril, in scadere cu 56 de centi sau 1,5%. La New York Mercantile Exchange, pretul petrolului cu livrare in iunie a scazut la 41,48 dolari/baril, dupa ce in timpul sedintei s-a inregistrat un pret maxim de 41,85 dolari/baril, cel mai mare de la introducerea acestui tip de contracte.
Ziua de luni a lovit serios bursele americane si cele europene, dupa atacurile teroriste din Turcia si dupa moartea presedintelui in exercitiu al executivului irakian, Ezzedin Salim. Indicele american de referinta, Dow Jones Industrial Average, a pierdut 1,06%, ajungand la 9.906,91 puncte. Nasdaq a incheiat sedinta la 1.876,64 puncte, dupa ce a scazut cu 1,45%, iar S&P 500 a coborat cu 1,06%. Cu toate acestea, investitorii asteptau o redresare a pietelor.
Bursele europene incepusera promitator sedinta de ieri. Dow Jones Stoxx 50 castigase pana la mijlocul zilei 0,19%, FTSE 100 urcase cu 0,06%, iar indicele german DAX crescuse cu 0,21%.



Valutele, o alta poveste
Pe pietele valutare, cursurile au fost influentate in primul rand de cresterea economiei japoneze din primele trei luni ale acestui an, care au depasit estimarile.
In acest context, yenul s-a apreciat ieri Londra la 113,67 unitati/dolar, de la cotatia de 114,32 unitati/dolar inregistrata cu o zi inainte pe piata new-yorkeza. Moneda japoneza a castigat si in fata euro, urcand de la 136,15 yeni la 137,48 yeni la un euro.
Economia Japoniei a avansat in primul trimestru al anului cu un ritm anualizat de 5,6%, peste media estimarilor analistilor, de 3,8%. Drept rezultat, indicele Nikkei 225 a urcat cu doua procente, alimentand cererea de yeni.
Dolarul si-a revenit dupa evenimentele de ieri, ajungand la 1,1979 unitati/euro, de la 1,2027 unitati/euro. Moneda europeana a castigat ieri cel mai mult din ultimele doua saptamani in fata dolarului, dupa asasinarea lui Ezzedin Salim.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO