Business Travel

Industria spaniolă de turism, în cădere liberă din cauza pandemiei de coronavirus: În 2019, turiştii străini au lăsat în ţară aproape 92 de miliarde de euro, însă cifrele se vor schimba radical anul acesta

Industria spaniolă de turism, în cădere liberă din...

Autor: Eduard Ivanovici

26.08.2020, 16:00 164

Oficial, Spania are cel mai mare număr de infecţii raportate la suta de mii de locuitori, depăşind orice altă ţară europeană. Până acum, doar 55.000 de spanioli şi-au pierdut jobul întrucât mulţi muncitori sunt acoperiţi de programele de muncă part-time. Însă un studiu al asociaţiei de afaceri FEDEA estimează că 70% dintre angajaţii din turism îşi vor pierde locul de muncă până la finalul anului, potrivit Deutsche Welle.

Cel mai mult au suferit Insulele Baleare, din Marea Mediterană, unde turismul contribuie cu 35% la totalul veniturilor. Prin comparaţie, turismul reprezintă „doar” 12% din produsul intern brut (PIB) în restul ţării.

De cealaltă parte, Insulele Canare din Oceanul Atlantic, unde rata şomajului din rândul tinerilor este extrem de mare, au un avantaj pe termen scurt. Pe lângă faptul că autorităţile nu au implementat restricţii dure datorită numărului mic de infecţii, operatorul de turism Tui – primul la nivel mondial – îşi redirecţionează unele dintre călătoriile în Spania către Insulele Canare. În plus, sezonul estival pentru insulele din Oceanul Atlantic este în iarnă.

În momentul de faţă, este clar că economia spaniolă trebuie să se reinventeze. Guvernul plănuieşte să transforme întregul sector de vacanţă într-un model cu mai puţini vizitatori şi să menţină în acelaşu timp profiturile pe linia de plutire.

În 2019, turiştii străini au lăsat în ţară o sumă record de 92 de miliarde de euro, însă asociaţia de turism Exceltur se aşteaptă la un minus de aproape 100 de miliarde de euro în 2020. Anul trecut, aproape 2,4 milioane de oameni lucrau în industria serviciilor de vacanţă, o creştere de 500.000 de joburi în ultimii 10 ani, însă numărul se va schimba radical din cauza crizei create de coronavirus.

Astfel, Exceltur vrea ca o treime din cei 140 de miliarde de euro promişi de Comisia Europeană să meargă direct în sectorul turismului, cerând autorităţilor spaniole să prelungească schemele de muncă part-time până în primăvara lui 2021.

Potrivit Băncii Spaniei, datoria naţională a ţării reprezintă 110% din PIB şi poate ajunge la 120% până la sfârşitul anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO