Campioni in Business

Campioni în Business, un proiect derulat de Enterprise Investors, PwC România şi Raiffeisen Bank, a premiat cele mai performante companii din România

Campioni în Business, un proiect derulat de Enterprise...

Autor: Mirabela Tiron

16.11.2023, 16:51 180

Campioni în Business, un proiect derulat de Enterprise Investors, PwC România şi Raiffeisen Bank, program dedicat antreprenorilor români vizionari, a premiat miercuri seara cele mai performante companii din România.

“Există foarte mulţi antreprenori care performează în România. Asta este bucuria pe care o am an de an, de 12 ani, de când particip la acest eveniment. Am această bucurie de-a vedea că România are antreprenori inovativi, de succes. O să pun  însă o întrebare şi poate să discutăm şi despre asta: având atâta inovaţie şi fiind atât de buni  în ceea ce facem,  oare de ce rămânem  în graniţele României şi nu încercăm să ieşim şi în afara României? (cu referire la antreprenorii români-n.red)”, a declarat în cadrul galei Mihai Aniţa, partener PwC România.

Premiile Campioni în Business sunt acordate în funcţie de dinamica cifrei de afaceri, a profitului şi a numărului de angajaţi, dar şi a altor criterii ce ţin de reputaţia, implicarea în comunităţile locale, inovaţie şi eficienţa activităţilor companiilor respective.

“Din cele 5.000 de companii antreprenoriale anul acesta am selectat 1.059 de companii. Au reuşit să cumuleze 250 de miliarde de lei cifră de afaceri anul trecut, maim ult cu 27% faţă de cifra de afaceri din 2021. Vorbim de companii cu o dinamică foarte mare, un factor la care ne uităm an de an. Analiza noastră este transparentă şi obiectivă, premiem dimensiunea business-ului, cifra de afaceri, dinamismul fiecărei companii, creşterea cifrei de afaceri comparativ cu anul  anterior, acum 2022 faţă de 2021 şi profitabilitatea. Ne uităm la marja operaţională. Rankingul nostru este oglinda performanţei acestor companii”, a spus George Ureche, PwC România

În cadrul evenimentului au fost acordate 12 premii “Campion în Business”, trei premii speciale şi titlul de Antreprenorul Anului 2023.

„Avem premiile tradiţionale pe regiuni (Moldova, Muntenia şi Transilvania), trei premii speciale- Rising star, premiul pentru susţinerea economiei circulare, pentru susţinerea antreprenoriatului feminine şi Antreprenorul Anului. Vreau să cred că cei care câştigă vor veni şi vor face parte din această comunitate”a spus Cristi Sporiş, vicepreşedinte în cadrul Raiffeisen Bank.

Bartosz Kwiatkowski, partener Enterprise Investors, a precizat că toţi antreprenorii premiaţi au dat dovadă de inovaţie, adaptabilitate iar aceste companii nu doar că ţin pasul ci stabilesc pasul pe piaţa pe care activează.

Dezvoltat pe un proiect lansat în 2005 de Enterprise Investors, unul dintre cei mai mari manageri de fonduri de private equity din regiune, Campioni în Business îşi propune să descopere şi să promoveze antreprenorii din spatele celor mai dinamice companii româneşti. Începând cu 2012, proiectului i s-a alăturat PwC România, una dintre cele mai puternice companii de consultanţă în business iar din 2022 s-a alăturat şi Raiffeisen Bank. În ultimii ani, Campioni în Business a premiat performerii mediului de afaceri, antreprenorii care au condus şi dezvoltat companii cu creşteri sustenabile.

 

Ce a spus Antreprenorul Anului în cadrul Galei Campioni în Business?

 

Măriuca Talpeş, Bitdefender, dezvoltator de soluţii de Securitate IT

Suntem un creator de tehnologii în securitate, avem sediu în Bucureşti şi avem clienţi peste tot în lume. Suntem mândri de asta. O să vă povestesc despre o iniţiativă recentă a noastră, de Bitdefender Voyager Ventures,  un fond de investiţii şi vrem să ne adresăm companiilor la  început de drum din domeniul securităţii digitale pentru că am constat că în Europa, în zona de B to B lipsesc clustere de knowledge de top, pe care le găsim în SUA şi Israel. Vrem să ajutam zona europeană, sa creăm o comunitate strânsă de cybersecurity, un ecosistem de securitate digitală şi să le dăm tot knowledge-ul nostru acumulat în mai mult de 20 de ani. Acesta ar fi un lucru. Al doilea lucru este legat de investiţiile noastre către calitatea educaţiei. Este prea târziu să ajutăm facultătile, dar un copil se formează mai devreme, cred că trebuie să ajutăm şcoala primară, zona preuniversitară. Ca să avem copii bine pregătiţi trebuie să ajutăm profesorii să fie bine pregătiţi. În ultimii 20 ani am văzut in zona publica din păcate o deprofesionalizare şi asta nu a ocolit educaţia, vrem să ajutăm profesorii să devină experţi. Susţinem un proiect care se numeşte Merito, care are deja 8  ani şI 8 premieri. ÎI premiem pe cei mai buni profesori din România. Dincolo de această comunitate care are 100 de profesori ce ne dorim este să profesionalizăm meseria de profesor, asta înseamnă să avem experţi, în asta investim, vrem să creăm aceşti experţi în educaţie.  Lipseşte expertiza în educaţie în România, trebuie investit mult, visul nostru este să transformăm 50.000 de profesori din România şI să creăm acel bulgare care să crească. Atunci zicem noi  că am făcut o schimbare care va avea impact şi copiii noştri vor fi bine educaţi de o clasă de profesori bine pregatită”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO